İsrail Dışişleri Bakanı Cohen: Suudi Arabistan'ı da normalleştiğimiz ülkeler arasına katacağız

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen: Suudi Arabistan'ı da normalleştiğimiz ülkeler arasına katacağız

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen "ABD'nin savunma garantisi, başta Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri olmak üzere Ortadoğu ülkelerine güven verebilir." dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Suudi Arabistan'ı İsrail'le normalleşme sürecindeki taleplerinin ABD tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.

Eli Cohen, ABD'nin İran'ın saldırganlığına karşı Suudi Arabistan'a güvenlik garantisi vermesi gerektiğini ifade etti.

Cohen, 8 Ağustos'ta Wall Street Journal için kaleme aldığı bir görüş yazısında Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesi sürecini değerlendirdi.

Önümüzdeki ayla birlikte İsrail'in Arap ülkeleriyle normalleşmesinin sağlandığı İbrahim Anlaşmaları'nın 3'üncü yıl dönümüne girileceğini anımsatan Cohen, söz konusu anlaşmayı Ortadoğu'da kalıcı bir istikrara giden yolda "umut ışığı" olarak nitelendirdi.

Cohen, Arap dünyasının etkin gücü Suudi Arabistan'ı da İbrahim Anlaşmaları'na dahil ederek bu ülkeyle resmi ilişkiler kurmanın yalnızca diplomatik bir başarı sayılamayacağını, normalleşmeyle birlikte gerçek bölgesel uyumun da zemininin hazırlanacağını belirtti.

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen ayrıca Suudi Arabistan'la ortaklık kurmanın, İsrail'le normalleşmemiş ülkelere de ilham kaynağı olabileceğini ifade etti.

ABD'nin rolü

Biden yönetimi İsrail ile Suudi Arabistan arasında normalleşme sağlanması için çeşitli girişimlerde bulunmuştu. Cohen de ABD'nin ara buluculuğu hakkında "ABD son aylarda Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki diyalogun kolaylaştırılmasına yardımcı olmak için çok uğraş verdi." değerlendirmesinde bulundu.

Cohen, bu çabalar kapsamında Suudi Arabistan'ın "İran'ın saldırganlığı ve bu tehdide karşı ülkenin kendisini savunma kabiliyeti" hakkındaki endişelerine dair ABD'den bazı taleplerde bulunduğunu anımsattı.

"İran tehdidi"

Söz konusu taleplerin Suudi Arabistan'ın olaya ilişkin bakış açısını özetlediğini belirten Cohen, bu durumda asıl problemin İsrail değil İran kaynaklı olduğunu ileri sürdü.

Eli Cohen, İran'ın nükleer bir silah geliştirmesi halinde bölgede nükleer silah yarışının fitilini ateşleyeceğini belirtirken böyle bir şey gerçekleşmesi halinde "Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri, Mısır ve Türkiye gibi ülkeler savunmalarını güçlendirmek için kendilerini baskı altında hissedebilirler." diye konuştu.

Bölgede Güney Kore örneğinin tesis edilmesi önerisi

Son seyahatlerinden birini Güney Kore'ye ve orada askerden arındırılmış bölgeye yaptığını söyleyen Cohen, Güney Kore'nin nükleer silaha sahip bir komşusunun gölgesi altında yaşamasına ve kendi nükleer silahını geliştirme imkanına sahip olmasına rağmen nükleer silah üretiminden kaçındığının altını çizdi.

Cohen bu durumda ABD'nin Güney Kore'ye verdiği savunma garantisinin Kuzey Kore'nin saldırganlığına karşı etkili olduğunu söyledi.

"Savunma garantisi Suudi Arabistan'a güven verebilir"

Güney Kore'dekine benzer bir şekilde, bilhassa Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri dahil olmak üzere Ortadoğu ülkelerine sağlanacak bir ABD savunma garantisinin bu bölgedeki ülkelerin güvenini tazeleyebileceğini ifade eden Cohen, "Bu yaklaşım bireysel nükleer hırsları gereksiz kılacak, bölgesel istikrara destek olacak, barış ve normalleşme gündemini teşvik edecektir." dedi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.