İsrail Filistinlilerin topraklarını çalmaya devam ediyor: 3500 yeni yerleşim inşa edilecek

İsrail Filistinlilerin topraklarını çalmaya devam ediyor: 3500 yeni yerleşim inşa edilecek

İşgal altındaki Batı Şeria, 1967 savaşında İsrail tarafından ele geçirilen toprakların bir parçası.

İsrailli bakanlar Bezalel Smotrich ve Orit Strock'un açıklamalarına göre, İsrail makamları Kudüs yakınlarındaki Batı Şeria yerleşimlerinde 3.500 yeni konut için izin verdi.

The Times of Israel'in Çarşamba günü bildirdiğine göre, söz konusu konutların Kudüs'e yakın Maale Adumim, Kedar ve Efrat yerleşimlerinde inşa edilmesi planlanıyor.

Habere göre Maale Adumim ve Kedar'da önerilen evler, İsrail iskan kurumu nihai bir karar vermeden önce halkın görüş bildirmesi için tanınan bir süre olan kamuoyu görüşü aşamasındayken, Efrat'takiler nihai onay için ilerleme kaydetmiş durumda.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, planlanan yeni yerleşimlerin işgal altındaki Batı Şeria'da onaylanan rekor sayıdaki 18.515 konuta ekleneceğini söyledi.

Çarşamba günü X'te "Düşmanlar bize zarar vermeye ve zayıflatmaya çalışıyor, ancak biz bu topraklarda inşa etmeye ve geliştirilmeye devam edeceğiz" diye yazdı.

Smotrich, Batı Şeria'daki yerleşim planlamasından sorumlu Sivil İdare Yüksek Planlama Komitesini denetliyor.

İsrail Ulusal Misyonlar Bakanı Orit Strock, sosyal medya paylaşımında Smotrich'e teşekkür ederek "birlikte yerleşimi teşvik etmeye devam edeceğiz" dedi.

"Yosh'ta neredeyse 3.500 ek birim! Söz verdik, yerine getiriyoruz" dedi.

İşgal altındaki Batı Şeria, 1967 Orta Doğu savaşı sırasında İsrail tarafından ele geçirilen toprakların bir parçası. Filistinliler bu bölgede devlet kurmak istiyor.

Dünya liderlerinin çoğu yerleşimleri yasadışı kabul etse de İsrail, işgal altındaki Batı Şeria üzerinde tarihsel hak iddia ettiğini ve burayı bir "güvenlik duvarı" olarak tanımladığını belirterek buna karşı çıkıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı hükümeti yerleşimleri destekleyerek ülkenin en önemli müttefiklerinden biri olan ve aynı zamanda İsrail’in Hamas'la devam eden savaşında en büyük destekçisi olan ABD ile sürtüşmeye neden oldu.

24 Şubat'ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'un Batı Şeria'daki yerleşimleri uluslararası hukuka aykırı bulduğunu söyleyerek eski Başkan Donald Trump yönetimi tarafından tersine döndürülen ABD pozisyonuna geri döndü.

Ancak İsrail gerek ABD gerekse diğer ülke ve kurumların söylem ve yaptırımlarını dikkate almadan bölgedeki Yahudi yerleşimleri genişletmeye devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.