İsrail Gazze'ye Arap ordularını konuşlandırmayı planlıyor

İsrail Gazze'ye Arap ordularını konuşlandırmayı planlıyor

İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı bölgedeki Arap ordularını konuşlandırmayı planladığı ifade edildi.

İki üst düzey İsrailli yetkilinin Axios'a verdiği bilgiye göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bu hafta Washington'a yaptığı ziyaret sırasında Gazze'de asayişin sağlanması ve insani yardım konvoylarına eşlik edilmesi amacıyla Arap ülkelerinden askerlerin de katılacağı çok uluslu bir askeri güç oluşturulması olasılığını gündeme getirdi.

İsrailli yetkililer ayrıca çok uluslu bir gücün Gazze'de Hamas yönetimine alternatif bir yönetim kurulmasına yardımcı olabileceğine inanıyor.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, "Böyle bir hareket, bölgede Hamas'ın dışında bir yönetim organı oluşturacak ve Gazze'deki insani durum söz konusu olduğunda İsrail'in ABD ile giderek büyüyen sorununu çözecektir" dedi.

Gallant, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Tony Blinken ve ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ile yaptığı görüşmelerde böyle bir girişim için ABD'den siyasi ve maddi destek istedi.

İsrailli yetkililere göre öneri, bir Arap gücünün sınırlı bir geçiş dönemi için Gazze'de kalmasını kapsıyor. Bu güç ABD'nin sahil açıklarında inşa edeceği geçici iskelenin güvenliğinden, yardımların halka ulaşmasından ve Hamas'ın kontrolü altında olmaması için insani yardım konvoylarına eşlik edilmesinden sorumlu olacak.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrailli askeri ve savunma yetkililerinin geçtiğimiz haftalarda Mısır dahil üç Arap ülkesinin temsilcileriyle konuyu görüştüğünü belirterek "Hem Biden yönetiminin bu konuyu görüşmeye istekli olması hem de Arap ülkelerinin bu fikre açık olması açısından bu girişimin desteklenmesi konusunda ilerleme var" ifadelerini kullandı.

Bu fikre sıcak bakan ülkelerden birinden bir Arap yetkili ise Gallant'ın Arapların pozisyonunu yanlış anladığını savundu.

Yetkili, Arap ülkelerinin şu anda yardım konvoylarının güvenliğini sağlamak için asker göndermeye hazır olmadıklarını, ancak savaştan sonra barışı koruma gücü için asker göndermeyi düşünebileceklerini söyledi.

Arap yetkiliye göre o zaman bile bu gücün ABD komutası altında olması ve iki devletli bir çözüm için çalışma bağlamında oluşturulması gerekecek.

Üst düzey bir ABD'li yetkili çok uluslu güç fikrinin Blinken'in geçen hafta Kahire'de çeşitli Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmeler sırasında gündeme geldiğini vurguladı.

ABD'li yetkili, Mısır'ın bu fikri değerlendiren başlıca ülke olduğunu ancak Arap güçlerinin Gazze'ye gönderilmesi için Filistin Yönetimi'nin resmi davetinin gerekeceğini ve bunun da iki devletli bir çözümün siyasi bağlamında gerçekleşeceğini ifade etti.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.