İsrail güçlerinin korumasındaki Yahudi yerleşimciler 4 Filistinliyi katletti

İsrail güçlerinin korumasındaki Yahudi yerleşimciler 4 Filistinliyi katletti

Batı Şeria'da İsrail güçlerinin korumasındaki Yahudi yerleşimciler Filistinlileri hedef almaya devam ediyor.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da bir grup İsrailli yerleşimci bir Filistin köyüne baskın düzenledi ve güvenlik kameralarına yakalanan maskeli bir adam en az üç İsrail askerinin gözetimi altında bir garajda park halinde bulunan bir arabayı ateşe verdi.

Olay, yerel yetkililere göre İsrailli yerleşimcilerin dört gün boyunca dört Filistinliyi öldürdüğü saldırıların bir parçasıydı.

Şiddeti tetikleyen olay, Cuma günü Ramallah bölgesindeki Filistin köyü Muğayir yakınlarında koyun gütmek için yerleşimci köyünden ayrıldıktan sonra kaybolan 14 yaşındaki Binyamin Ahimeir'in kaybolması oldu.

Cesedi bir gün sonra bulundu ve İsrail ordusu bir "terör saldırısında" öldürüldüğünü ilan etti.

Çocuğu arama çalışmaları sürerken, bazıları silahlı onlarca Yahudi yerleşimci Muğayir'e baskın düzenledi. Filistinli yetkililere göre evleri ve arabaları yaktılar ve Cihad Ebu Alya adlı 25 yaşındaki bir genci göğsünden vurarak öldürdüler.

Kuzeni Semih Ebu Alya, Haziran ayında evlenecek olan Cihad'ın yerleşimcilerin ailenin evini basmasını engellemeye çalıştığını söyledi.

"Bu yerleşimcilerin bize ilk saldırısı değildi. Ama bu kadar kalabalık olmalarını beklemiyorduk" diye konuştu.

"Su depolarına, elektrik şebekesine ve internet ağına ateş ettiler. Bizi dış dünyadan izole etmeyi planlıyorlardı.”

Silah ve taşlarla donanmış Yahudi yerleşimciler Cumartesi günü köye geri döndü. İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'un fotoğrafçısı Shaul Golan, yakılan evlerden birinde bir masanın altına saklanıp saldırıyı görüntülemeye çalışırken, bazıları silahlı ve İsrail ordusu üniforması giyen 20 ila 30 kişilik bir grubun saldırısına uğradığını söyledi.

Gazetenin internet sitesinde yayınlanan röportajında "Beni acımasızca dövdüler, parmağımı kırdılar ve çantamı alarak içindeki tüm fotoğraf ekipmanını yaktılar" dedi.

"Her biri kafama ve karnıma tekme atarken yerde yatıyordum... Gözlerinde nefret vardı.”

Şiddet diğer bölgelere de yayıldı. Deyr Dibvan köyünde, Batı Şeria'daki şiddet olaylarını izleyen İsrailli insan hakları grubu Yesh Din tarafından paylaşılan bir videoda, maskeli yerleşimcilerin özel bir garaja girerek bir aracı ateşe verdikleri ve İsrail askerlerinin de bu sırada onları izledikleri görülüyor.

Reuters'ın haberine göre, görüntülerle ilgili açıklama yapan İsrail ordusu, olayın incelendiğini ve askerlerin "uygun şekilde muamele göreceğini" söyledi.

Filistinli yetkililer, Cumartesi günü Beitin yakınlarında 17 yaşındaki Ömer Hamid adlı bir gencin, İsrail güçlerinin korumasındaki 30 kişilik bir Yahudi yerleşimci grubunun saldırısında başına isabet eden bir kurşunla öldüğünü söyledi.

Hamid'in İsrail güçleri tarafından mı yoksa yerleşimciler tarafından mı vurulduğu netlik kazanmadı.

j1.webp
17 yaşındaki Ömer Hamid (sol) ve 25 yaşındaki Cihad Ebu Alya (sağ)

Çocuğun cesedinin bulunmasının ardından İsrailli yetkililer halkı intikam peşinde olmamaları konusunda uyardı. Ancak Yesh Din, Batı Şeria genelinde 10 köy ve kasabaya saldırı düzenlendiğini, mal ve hayvanlara büyük zarar verildiğini bildirdi.

"Saldırılar daha önce görülmemiş boyuttaydı. Bu kadar çok yerin aynı anda saldırıya uğradığı bir gün hatırlamıyorum. Yüzlerce Yahudi yerleşimcinin katıldığı çok şiddetli bir gündü" diyor grubun direktörü Ziv Stahl.

"Birçok yerde sadece istediklerini yapmalarına izin vermekle kalmayan, aynı zamanda onlara koruma sağlayan askerler vardı. Bunu pek çok olayda görüyoruz ama [Cumartesi günü] kameralara yakalandı."

Pazartesi günü, yerel yetkililere göre, iki Filistinli -30 yaşındaki Abdurrahman Bani Fadıl ve 21 yaşındaki Muhammed Beni Camia- Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus'un güneydoğusunda yer alan Akraba kasabası yakınlarında çoğu silahlı onlarca yerleşimcinin saldırısı sırasında vurularak öldürüldü. İsrail ordusu olayı incelediğini açıkladı.

Akraba Belediye Başkanı Salah Beni Cabir, "Yerleşimcilerin geri gelmesinden endişe ediyoruz” dedi ve ekledi: "İsrail ordusu ve polisi onların Filistin köy ve kasabalarına saldırmasını engellemiyor…"

"Yerleşimciler bizi topraklarımızdan sürmeyi planlıyor."

j2.webp
21 yaşındaki Muhammed Beni Camia (sol) ve 30 yaşındaki Abdurrahman Bani Fadıl (sağ)

Batı Şeria genelinde İsrail baskınları üç Filistinliyi öldürdü: Pazartesi günü Nablus'ta 17 yaşındaki Yezan İştayeh, Cuma günü Tubas'ta 22 yaşındaki Muhammed Şahmavi ve 26 yaşındaki Muhammed Rasul Darağmeh.

Yerleşim gözlemcisi Peace Now'a göre, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 2.7 milyon Filistinlinin yanı sıra 160 yerleşimde yaklaşık 700.000 Yahudi yaşıyor.

İsrail buna itiraz etse de uluslararası toplumun neredeyse tamamı bu yerleşimleri yasadışı olarak kabul ediyor.

Ayrıca resmi onay alınmadan inşa edilen ve İsrail yasalarına göre yasadışı kabul edilen 160 kadar küçük yerleşim birimi ya da diğer yerleşimler bulunuyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria'da 460'tan fazla Filistinli İsrail güçleri ya da Yahudi yerleşimciler tarafından katledildi.

Aynı dönemde Batı Şeria'da, ikisi İsrail güvenlik güçleri mensubu olmak üzere en az 13 İsrailli öldürüldü.

İnsan hakları grupları, yerleşimcilerin saldırıları ve güvenlik güçlerinin karıştığı iddia edilen olayların nadiren tam olarak soruşturulduğunu ve cezasızlığın neredeyse bir normal olduğunu söylüyor.

Yesh Din'den Bayan Stahl "Hesap verebilirlik yok" dedi.

Son şiddet olayları yabancı hükümetlerin endişelerine yol açtı ve İsrail'in başlıca müttefiki olan ABD, Filistinlilere yönelik saldırılara karışan bazı Yahudi yerleşimcilere yaptırım uyguladı.

Salı günü BM insan hakları ofisi İsrail güvenlik güçlerine Batı Şeria'daki yerleşimcilerin saldırılarına aktif katılım ve desteklerine son vermeleri çağrısında bulundu.

Kaynak: Mepa News, BBC

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.