İsrail Lübnan'ın derinliklerinde saldırılarına devam ediyor

İsrail Lübnan'ın derinliklerinde saldırılarına devam ediyor

AFP'nin verilerine göre 7 Ekim'den bu yana Lübnan'da çoğu Hizbullah savaşçısı olmak üzere 72'si sivil en az 380 kişi öldürüldü.

Devlet medyası ve bir Hizbullah kaynağı, Hizbullah ile İsrail arasındaki sınır ötesi gerilimin alevlenmesinin ardından Perşembe günü İsrail'in Lübnan'ın doğusuna düzenlediği insansız hava aracı saldırısında bir kişinin yaralandığını söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın İsrail güçlerinin sınır ötesi çatışmaların yoğunlaştığı güney Lübnan'da "saldırı eylemi" gerçekleştirdiğini söylemesinden bir gün sonra geldi.

Şiddet olayları, en son 2006 yılında savaşa giren İran destekli Hizbullah ile İsrail arasında kapsamlı bir çatışma yaşanacağı korkularını arttırdı.

AFP'ye konuşan bir Hizbullah kaynağı, "İsrail'e ait bir insansız hava aracı, Beka Vadisi'ndeki Baalbek kentinin güneybatısındaki Duris köyünde Hizbullah'a yakıt taşıyan bir kamyonu vurdu" dedi.

Kaynak, saldırının kamyon şoförünü vurduğunu söylerken, Ulusal Haber Ajansı (NNA) da haberi doğruladı.

Hamas’ın müttefiki olan İran destekli Hizbullah 7 Ekim’den bu yana Lübnan’ın güneyindeki bölgelerden İsrail askeri kararkollarına yönelik sınırlı saldırılar gerçekleştiriyor.

Baalbek bölgesi Hizbullah'ın kalelerinden biri ve geçtiğimiz haftalarda İsrail tarafından vurulmuştu.

Ancak Gazze savaşı başladığından bu yana sınır ötesi çatışmaların odak noktası, yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan ve İran destekli Hizbullah hareketinin de kalesi olan güney Lübnan oldu.

Perşembe günü erken saatlerde İsrail ordusundan yapılan açıklamada güney Lübnan'da vurulan hedeflerin Marun el Ras, Markaba ve Alma el Şaab bölgelerinde olduğu ve aralarında Hizbullah'a ait bir gözlem noktasının da bulunduğu belirtildi.

Çarşamba günü İsrail Savunma Bakanı yaptığı açıklamada "sınırda çok sayıda kuvvet konuşlandırıldığını ve ordu güçlerinin şu anda güney Lübnan'da yoğun bir saldırı faaliyeti yürüttüğünü" söyledi.

Bakan ayrıca, ayrıntıya girmeden, aylardır süren şiddet olaylarında "Hizbullah'ın güney Lübnan'daki komutanlarının yarısının ortadan kaldırıldığını" söyledi.

İsrail ordusu da Çarşamba günü yaptığı açıklamada Güney Lübnan'da Hizbullah'a ait 40 hedefi vurduğunu duyurdu.

Çarşamba günkü saldırılar, Hizbullah'ın İsrail'i suçladığı ve iki sivilin ölümüne neden olan bir saldırının ardından sınır ötesine roket yağdırdığını açıklamasının ardından geldi.

AFP'nin verilerine göre 7 Ekim'den bu yana Lübnan'da çoğu Hizbullah savaşçısı olmak üzere 72'si sivil en az 380 kişi öldürüldü.

İsrail, sınırın kendi tarafında 11 asker ve 8 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

Her iki tarafta da on binlerce insan yerinden edildi.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.