İsrail Mescid-i Aksa'ya girişleri kısıtlıyor

İsrail Mescid-i Aksa'ya girişleri kısıtlıyor

İsrail, 7 Ekim saldırısının ardından Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişlerindeki kısıtlamaları artırdı.

Kudüs'teki Mescid-i Aksa'da ibadet edenlerin İsrail güçleri tarafından engellendiği görüntüler 7 Ekim'den bu yana sıradan hale gelmiş durumda.

İsrail güçlerinin keyfi kısıtlamaları, bölgede sık sık protestoların patlak vermesine neden oluyor.

Middle East Eye'ın aktardığı habere göre, geçtiğimiz günlerde İsrail askerleri Mescid-i Aksa'nın çevresindeki sokaklarda Filistinlilere göz yaşartıcı gaz sıktı ve olayları takip eden bazı gazetecilere saldırdı.

Savaşın başından beri Mescid-i Aksa'da namaz kılamadığını belirten 18 yaşındaki Muhammed Salayme, "Bizi içeri almıyorlar, bize baskı yapıyorlar ve bizi darp ediyorlar" şeklinde konuştu.

Cuma günü namaz için Mescid-i Aksa'ya girmesi engellenen 47 yaşındaki Cihad Taha da kısıtlamaların Kudüs'ün Filistinli sakinlerine yönelik daha geniş bir kampanyanın parçası olduğunu söyledi. Taha "Amaç genel olarak Eski Şehir sakinleri ve genel olarak Kudüs sakinleri üzerinde baskı kurmak" ifadelerini kullandı.

Genç erkeklerin içeri alınmama olasılığı diğerlerine göre daha yüksek olsa da, tek hedef onlar değil.

Kudüs'ün Ras el Amud mahallesinden yürüyerek Mescid-i Aksa'ya gitmeye çalışan 57 yaşındaki Besime Zeydan, 30 dakika bekledikten sonra polis memurları tarafından geri çevrildiğini ifade etti. Zeydan, İsrail askerlerinin kendisine "evine geri dönmesini" söylediğini kaydetti.

Genellikle Mescid-i Aksa içerisinde ve çevresinde vakit namazlarına ve cuma namazına ortalama 50 bin kişi iştirak ediyordu. Namazlara bu hafta yalnızca ortalama 4 bin kişi katılabildi.

Kudüs'teki İslami Vakıflar Konseyi üyesi Mustafa Ebu Sivay Middle East Eye'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İbadet edenlerin içeri girmesini engellemek için son derece sıkı kısıtlamalar var. Örneğin bazen 80 yaşındaki insanların bazen ise gençlerin içeri girmesine izin vermiyorlar. Ancak bu tamamen yetkiye sahip olan polis memuruna bağlı bir durum."

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.