İsrail polisi Al Jazeera ofisine baskın düzenledi

İsrail polisi Al Jazeera ofisine baskın düzenledi

İsrailli uydu ve kablolu televizyon sağlayıcıları hükümetin kararının ardından Al Jazeera yayınlarını askıya aldı.

İsrailli bir yetkili ve bir Al Jazeera kaynağı Reuters'e yaptıkları açıklamada, hükümetin Pazar günü Katar'a ait TV kanalının yerel operasyonlarını kapatma kararı almasının ardından İsrailli yetkililerin Al Jazeera tarafından ofis olarak kullanılan Kudüs'teki bir otel odasına baskın düzenlediğini söyledi.

Al Jazeera kaynağının Doğu Kudüs'te olduğunu söylediği bir otel odasında sivil polislerin kamera ekipmanlarını söktüğünü gösteren bir video internette dolaşıma girdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kabinesi, ulusal güvenliği tehdit ettiğini söyleyerek kanalı Gazze'deki savaş devam ettiği sürece erişime kapattı.

Al Jazeera bu hareketin "cezai bir eylem" olduğunu ve kanalın İsrail güvenliğini tehdit ettiği suçlamasının gazetecilerini riske atan "tehlikeli ve saçma bir yalan" olduğunu söyledi.

Kanal, "Her türlü yasal adımı atma" hakkını saklı tuttuğunu belirtti.

Al Jazeera, 7 Ekim’den bu yana yaptığı yayınlarda İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamları tüm gerçekliğiyle ortaya koyan bir politika izliyordu.

Netanyahu, kabinenin oybirliğiyle aldığı kararın ardından sosyal medya hesabından "Kışkırtıcı kanal Al Jazeera İsrail'de kapatılacak" paylaşımında bulundu.

Hükümetten yapılan açıklamada İsrail İletişim Bakanı'nın "derhal harekete geçilmesi" için emir imzaladığı belirtti.

Açıklamada, önlemin Al Jazeera'nın İsrail'deki ofislerinin kapatılmasını, yayın ekipmanlarına el konulmasını, kanalın kablo ve uydu şirketleriyle bağlantısının kesilmesini ve web sitelerinin engellenmesini içerdiği belirtildi.

Açıklamada Al Jazeera'nin Gazze faaliyetlerinden bahsedilmedi.

İsrailli uydu ve kablolu televizyon sağlayıcıları hükümetin kararının ardından Al Jazeera yayınlarını askıya aldı.

Konuyla ilgili olarak Katar yönetiminden resmi bir açıklama gelmedi.

Kanal geçtiğimiz ay "Al Jazeera'yi susturmaya yönelik bir dizi sistematik İsrail saldırısından" şikayetçi olmuştu.

Kanal, İsrail'in aralarında hava saldırıları sonucu Gazze'de öldürülen Samir Ebu Dakka ve Hamza el Dehduh'un da bulunduğu çok sayıda gazeteciyi kasıtlı olarak hedef aldığını ve öldürdüğünü söyledi.

Katar Al Jazeera'yı 1996 yılında kurdu ve bu kanalı küresel profilini güçlendirmek için etkin bir şekilde kullandı.

Al Jazeera'nın gerek Arapça gerekse İngilizce servisleri küresel boyutta büyük prestij sahibi yayın kuruluşlarından biri olarak kabul ediliyor.

Kanalın açıklamasında, "Al Jazeera Medya Ağı, insan haklarını ve temel bilgiye erişim hakkını ihlal eden bu suç eylemini şiddetle kınamakta ve telin etmektedir" denildi.

BM İnsan Hakları Ofisi de kapatma kararını eleştirdi.

"İsrail'de Al Jazeera'nın kapatılması yönündeki kabine kararını üzüntüyle karşılıyoruz" diyen BM İnsan Hakları Ofisi açıklamasında, "Özgür ve bağımsız bir medya, şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanması için elzemdir. Gazze'den yapılan haberlere getirilen sıkı kısıtlamalar göz önüne alındığında bu daha da önem kazanmaktadır. İfade özgürlüğü temel bir insan hakkıdır. Hükümeti yasağı kaldırmaya çağırıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

İsrail parlamentosu geçtiğimiz ay ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu düşünülen yabancı yayın kuruluşlarının İsrail'de geçici olarak kapatılmasına izin veren bir yasayı onayladı.

Netanyahu ve güvenlik kabinesine kanalın İsrail'deki ofislerini 45 gün süreyle kapatma yetkisi veren yasa, Temmuz sonuna ya da Gazze'deki büyük askeri operasyonlar sona erene kadar yürürlükte kalabilecek.

Hamas'ın bazı siyasi liderlerinin bulunduğu Katar, Gazze savaşını durdurabilecek bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına aracılık etmeye çalışıyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.