İsrail Refah'ı işgale hazırlanırken Ürdün Kralı Abdullah Biden ile görüşecek

İsrail Refah'ı işgale hazırlanırken Ürdün Kralı Abdullah Biden ile görüşecek

Ürdünlü bir diplomat Reuters'e yaptığı açıklamada Pazartesi günü Biden ve Kral Abdullah arasında yapılacak görüşmenin resmi bir ikili görüşme değil, gayrı resmi özel bir toplantı olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden Pazartesi günü Beyaz Saray'da Orta Doğu'daki müttefiki Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüşecek. Gazze'de ateşkes ihtimali zayıf görünürken Hamas ve İsrailli yetkililer yaşanan çıkmazdan birbirlerini sorumlu tutuyor.

Pazar günü Hamas rehinelerin serbest bırakılması karşılığında savaşın sona erdirilmesi talebini yinelerken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bunu kesin bir dille reddetti. Hamas ayrıca Gazze'ye açılan Kerem Ebu Salim sınır kapısına da saldırdı ve İsrail dört askerinin öldüğünü açıkladı.

Ürdünlü bir diplomat Reuters'e yaptığı açıklamada Pazartesi günü Biden ve Kral Abdullah arasında yapılacak görüşmenin resmi bir ikili görüşme değil, gayrı resmi özel bir toplantı olduğunu söyledi. Görüşme, Biden yönetimi ile İsrailli yetkililerin İsrail'in Refah'a yapmayı planladığı askeri saldırı konusunda anlaşmazlığa düştükleri bir döneme denk geliyor.

Biden en son Şubat ayında Kral Abdullah ile Beyaz Saray'da bir araya gelmiş ve iki eski müttefik, İsrail'in Gazze'nin güneyine yönelik kara harekatı ve Filistinli siviller arasında insani bir felaket tehdidi de dahil olmak üzere ürkütücü bir zorluklar listesini ele almıştı.

Ürdün ve diğer Arap devletleri İsrail'in eylemlerini son derece eleştiriyor ve sivil kayıpların hızla artmaya başladığı Ekim ayının ortasından bu yana ateşkes talep ediyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 34.700'den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu.

Beyaz Saray, Biden'ın Netanyahu ile en son 28 Nisan'da görüştüğünü ve Gazze'nin sınır kenti Refah'a olası bir saldırı konusunda "net tutumunu yinelediğini" söyledi.

ABD Başkanı, İsrail'in Filistinli sivilleri korumaya yönelik bir plan olmaksızın Refah'a kara harekâtı düzenlememesi yönündeki talebini yüksek sesle dile getirmişti.

ABD'deki üniversite kampüslerinde Filistin yanlısı protestoların patlak vermesiyle birlikte Biden, İsrail'i bir işgali ertelemeye ikna etmesi için siyasi olarak artan bir baskıyla karşı karşıya.

Biden geçen hafta Gazze'deki savaş nedeniyle kampüslerde yaşanan huzursuzluğa değinmiş ancak kampüs protestolarının kendisini Orta Doğu'daki politikalarını yeniden gözden geçirmeye zorlamadığını söylemişti.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum