İsrail, Ürdün ve BAE arasında 'enerji için su' anlaşması

İsrail, Ürdün ve BAE arasında 'enerji için su' anlaşması

UNICEF'e göre Ürdün, dünyada su sıkıntısı çeken ikinci ülke konumunda.

İsrail Enerji Bakanı ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) yenilenebilir enerji firması Masdar'ın genel müdürü Ürdün ile "enerji için su" anlaşmasını ilerletmek üzere bir araya geldi.

İsrail Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Salı günü yapılan görüşmenin amacının, Kasım ayında Dubai'de düzenlenecek olan BM iklim konferansı COP28'de imzalanması beklenen anlaşmadan önce projeleri ilerletmek olduğu belirtildi.

Açıklamada toplantının nerede yapıldığı belirtilmedi ancak geçen ay Abu Dabi'de İsrail enerji bakanının da katılımıyla gerçekleşen "başarılı bakanlar toplantısının" ve Masdar temsilcilerinin bu ayın başlarında İsrail'e yaptığı ziyaretin hemen ardından düzenlendiği belirtildi.

Anlaşmanın kapsamı ne?

Önerilen anlaşma uyarınca Ürdün, BAE tarafından fonlanan bir tesisten İsrail'e güneş enerjisi tedarik edecek ve karşılığında İsrail'den tuzdan arındırılmış su alacak.

Times of Israel'in haberine göre "enerji için su" anlaşmanın imzalanmasının ardından taraflar arasında bir dizi siyasi ve ticari anlaşmanın da imzalanması gerekecek.

Haziran ayında İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, ABD İklim İşleri Özel Temsilcisi John Kerry ile mevcut projeleri görüştü.

Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Katz, Ürdün'de 600 MW kapasiteli bir güneş enerjisi santrali kurulması ve İsrail'in Ürdün'e yılda 200 milyon metreküp tuzdan arındırılmış su ihraç etmesini öngören bir plan sundu.

Projeler sırasıyla "Prosperity Green" ve "Prosperity Blue" olarak biliniyor.

Anlaşma, Ürdün'ün su ihtiyacını ve İsrail'in temiz enerji karışımını büyütme hedefini karşılamayı amaçlıyor. UNICEF'e göre Ürdün, dünyada su sıkıntısı çeken ikinci ülke konumunda.

BAE, Mısır (1979) ve Ürdün'den (1994) sonra İsrail ile diplomatik ilişki kuran üçüncü Arap ülkesi oldu.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.