İstanbul'da artık yabancı uyruklulara oturum izni verilmiyor

İstanbul'da artık yabancı uyruklulara oturum izni verilmiyor

İstanbul genelinde 10 ilçede uygulanan yabancılara oturum izni verilmemesi uygulamasının geçtiğimiz mart ayında 39 ilçede yürürlüğe girdiği bildirildi.

İstanbul genelinde 10 ilçede uygulanan yabancılara oturum izni verilmemesi uygulaması 39 ilçeye yayıldı. Evini kiraya verip, otelinde kaçak barındıranlara da para ve ruhsat iptali cezasının yanısıra hapis cezası da sürüyor.

Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 yılı verilerine göre Türkiye’de 5 milyon 400 bin yabancı uyruklu şahıs yaşıyor. 1 milyon 294 bin yabancıyla başı çeken İstanbul’da her geçen gün artan göç dalgası ve sorunlarına yönelik çözüm çalışmaları sürerken, alınan yeni kararla artık zorunlu haller dışında yabancı uyruklu şahıslara “oturum” izni durduruldu.

Milliyet'ten Ferit Zengin'in haberine göre, resmi nüfusu 15 milyon 908 bin, dinamik nüfusu ise 20 milyon olarak tahmin edilen mega kentte Ekim 2022 itibariyle İçişleri Bakanlığı’nca 10 ilçede uygulamaya konulan yabancı şahıslara oturum izni verilmemesi uygulaması, geçtiğimiz Mart ayında bakanlıkça 39 ilçeye kaydırıldı. Can güvenliği, sağlık, eğitim ve uluslararası ticaretten kaynaklı hak gibi zorunlu hallerin haricinde oturum izninin durdurulduğu mega kentte, 7 Ekim 2022 tarihinde bakanlıkça alınan kararla yabancılara ikamet izinleri ikinci bir karara kadar verilmeyecek. Resmi nüfusunun yaklaşık 8’de birinin (2 milyon 174 bin 766) kendi kütüğüne kayıtlı olduğu İstanbul’da, gayrimenkul edinimiyle vatandaşlık kazanan yabancıların haricinde İl Göç İdaresi’nin bir yıl önceki rakamlarına göre şehirde yaşayan 1 milyon 294 bin 124 yabancı uyruklu insan da nüfusun yüzde 8’ine tekabül ediyor. İstanbul’un yabancı nüfusu içerisinde yine resmi rakamlara göre 535 bin 25 kişiyle Suriyeliler başı çekiyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.