İsveç'te cinsiyet değiştirme yaşı 16'ya düşürüldü

İsveç'te cinsiyet değiştirme yaşı 16'ya düşürüldü

İsveç'te kabul edilen yeni yasayla birlikte 16 yaşındaki kişiler cinsiyetlerini değiştirebilecekler.

İsveç Parlamentosu, cinsiyet değiştirmek için asgari yaşı 18'den 16'ya indiren bir yasayı kabul etti.

349 sandalyeli parlamentoda yasaya 234 lehte ve 94 aleyhte oy verildi.

İsveç, 1972'de cinsiyet değiştirmeyi yasal hale getiren ilk ülke olmuştu.

Ülke son yasa konusunda ise ihtilaf içerisinde. Muhafazakar başbakan Ulf Kristersson'un merkez sağ koalisyonu ikiye bölünmüş durumda. Ilımlılar ve liberaller yasayı büyük ölçüde desteklerken Hıristiyan Demokratlar ise yasaya karşı çıkıyor.

Parlamentoda hükümeti destekleyen ancak hükümetin bir parçası olmayan aşırı sağ kökenli popülist parti İsveç Demokratları da yasaya tepkili

Yeni yasalar yaş sınırının düşürülmesinin ötesinde, bir kişinin cinsiyetini değiştirmesini kolaylaştırmayı da amaçlıyor. Yasalardan biri cinsiyet değiştirmek için cerrahi prosedürleri düzenlerken diğeri de resmi kayıtlarda yasal cinsiyeti değiştirmek için idari prosedürü düzenliyor. İki yeni yasa 1 Temmuz 2025'te yürürlüğe girecek.

Yasayla birlikte kişiler 16 yaşında yasal cinsiyetlerini değiştirebilecekler. Ancak 18 yaşın altındaki kişilerin ebeveynlerinin, bir doktorun ve Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun onayına ihtiyacı olacak.

Bu hafta yayınlanan bir ankete göre İsveçlilerin neredeyse yüzde 60'ı bu öneriye karşı çıkarken halkın sadece yüzde 22'si öneriyi destekliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.