Kariye Camii ibadete açıldı

Kariye Camii ibadete açıldı

Türkiye, Bizans döneminden kalma eski bir Ortodoks kilisesini resmen cami olarak ibadete açtı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'dan gelen eleştirilere rağmen, hükümetinin Müslüman ibadethanesi olarak belirlemesinden dört yıl sonra, Pazartesi günü İstanbul'daki eski bir Bizans kilisesini cami olarak hizmete açtı.

Türkiye, İstanbul'un simgesi Ayasofya'yı benzer şekilde 2020 yılında müze statüsünden camiye dönüştürmüştü.

Söz konusu iki dönüşüm, Türkiye'yi Bizans döneminden kalma bu önemli anıtları korumaya çağıran Yunanistan ve diğer ülkelerin eleştirilerine neden oldu.

Her iki eser de Birleşmiş Milletler Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

Yüzyıllar boyunca kilise ve daha sonraki yüzyıllarda cami olan Ayasofya gibi, Kariye de camiye dönüştürülmeden önce onlarca yıl müze olarak faaliyet gösterdi. Ancak Kariye'nin cami olarak resmi açılışı, yapının restorasyondan geçmesi nedeniyle ertelenmişti.

Erdoğan Pazartesi günü Ankara’da katıldığı bir organizasyondan, yakın zamanda restore edilen diğer yapıların yanı sıra Kariye Camii’nin de açılışını simgeleyen bir törene uzaktan liderlik etti.

Erdoğan televizyonda yayınlanan etkinlik sırasında "Hayırlı olsun" dedi.

İstanbul'un antik surlarının yakınında bulunan eski kilise, gösterişli mozaikleri ve freskleriyle ünlü. Dördüncü yüzyıla ait olmasına rağmen yapı bugünkü halini 11-12. yüzyıllarda aldı.

Yapı, 1945 yılında müzeye dönüştürülmeden önce Osmanlı yönetimi sırasında cami olarak hizmet veriyordu.

Haberi servis eden uluslararası ajanslar gerek Ayasofya gerekse Kariye’nin camiye dönüştürülmesini “Erdoğan’ın muhafazakar kitlesini konsolide etmeye yönelik bir hamlesi” olarak yorumladı.

Erdoğan 2020'de, uluslararası eleştirileri ve anıtın müze olarak kalması yönündeki çağrıları bir tarafa bırakarak, 86 yıl sonra Ayasofya'da ilk kez yüzlerce Müslümanla birlikte namaz kıldı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.