Katar Gazze için arabuluculuğa devam ederken Hamas ile ilişkileri gözden geçirecek

Katar Gazze için arabuluculuğa devam ederken Hamas ile ilişkileri gözden geçirecek

Diplomatik kaynaklar Katar'ın müzakere taraflarına baskı aracı olmayı kabul etmeyeceğini söyledi.

Al Jazeera Arapça'ya konuşan diplomatik kaynaklar Katar'ın herhangi bir tarafa baskı aracı olmayı kabul etmeyeceğini ve Hamas ile İsrail arasında yürüttüğü arabuluculukta dürüst bir arabulucu rolünü sürdürmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Kaynaklar, Katar'ın taraflara dayatmada bulunmadığını ve kendisinden talep edilmedikçe herhangi bir arabuluculuk üstlenmeyeceğini teyit ettiğini ve buna Hamas ile İsrail arasındaki mevcut arabuluculuğun da dahil olduğunu belirtti.

Kaynaklar, Katar'ın herhangi bir tarafın rolünün bütünlüğünü etkileyecek müdahalesine izin vermeyeceğini söyledi.

Diplomatik kaynaklar Katar'ın arabuluculuğunun bazı tarafları rahatsız ettiğini, bu tarafların Katar'ı eleştirmek ve saldırmak için çalıştıklarını, Katar'ın dürüst bir arabulucu olmaktan çıkıp bir tarafa baskı uygulayan bir araca dönüşmesi için baskı yaptıklarını, Katar'ın Filistin davası da dahil olmak üzere geçmişte hem uluslararası hem de bölgesel başarılı arabuluculuklarda böyle bir şey yapmadığını ifade ettiler.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Doha'nın mevcut arabuluculuktaki rolünü değerlendirme sürecinde olduğunu söylemiş ve Katar'ın bu arabuluculuğun kendi ifadeleriyle dar siyasi çıkarlar için kötüye kullanıldığını gördüğünü vurgulamıştı.

Dün Reuters'a bilgi veren bir yetkili, Katar'ın Hamas ile İsrail arasındaki arabuluculuğun daha kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesinin bir parçası olarak Hamas'ın Doha'daki siyasi ofisini kapatabileceğini ifade etmişti.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.