"Katar ülkedeki Hamas ofisini kapatabilir"

"Katar ülkedeki Hamas ofisini kapatabilir"

Katar'ın ülkenin başkenti Doha'da bulunan Hamas ofisini kapatmayı değerlendirdiği bildirildi.

Katar'ın İsrail ile Hamas arasındaki ara buluculuk rolünden vazgeçmeyi ve ülkedeki Hamas siyasi ofisini kapatmayı değerlendirdiği bildirildi.

Reuters, haberini Katar hükümetinin değerlendirmesi konusunda bilgi sahibi olduğu ifade edilen bir yetkiliye dayandırdı.

Reuters'a konuşan yetkili, Körfez ülkesinin Hamas'ın siyasi ofisini açık tutmasına izin verilip verilmeyeceğini değerlendirdiğini ifade etti.

Katar geçen ay yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı görüşmelerde ara buluculuk rolünü yeniden değerlendirdiğini dile getirmişti.

Katar'ın 2012 yılında ABD'nin talebi üzerine Hamas'ı kabul etmesine rağmen bugün Hamas ile olan ilişkileri sebebiyle yoğun eleştirilere maruz kalmaktan rahatsızlık duyduğu ifade ediliyordu.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili "Eğer Katar ara buluculuk yapmayacaksa, siyasi ofisi açık tutmanın bir anlamı olmayacaktır. Dolayısıyla bu da yeniden değerlendirmenin bir parçasıdır." dedi.

Yetkili, Katar hükümetinin grubun ofisini kapatmaya karar vermesi halinde Hamas'tan Doha'yı terk etmesinin istenip istenmeyeceğini bilmediğini belirtti. Cuma günü Washington Post'un ismini vermediği ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde ABD'nin Katar'a Hamas'ın İsrail'le ateşkes anlaşmasını reddetmeye devam etmesi halinde ülkeden çıkarılmasını söylediği belirtiliyordu.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak The Times of Israel'e Katar'ın ABD'nin Hamas liderlerini Doha'dan sınır dışı etme talebini kabul etmeye hazır olduğunu ve bu talebin yakında yapılabileceğini ifade etmişti.

Katar, ABD ile yapılan bir anlaşma çerçevesinde 2012 yılından bu yana Hamas'ın siyasi liderlerine ev sahipliği yapıyor.

Grubun lideri İsmail Heniye başta olmak üzere birçok Hamas siyasi yetkilisi çalışmalarının merkezi olarak Doha'yı kullanıyor.

Katar'dan çıkarılması halinde Hamas'ın hangi ülkeyi merkez edineceği ise belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum