15 Temmuz Kitaplığı

15 Temmuz Kitaplığı

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi farklı yazarlarca kitaplaştırıldı.

15 Temmuz darbe girişimin konu edildiği öne çıkan kitapları, tanıtım yazıları ile birlikte siz değerli Mepa News okurları için derledik.

 

24 Saat - Hande Fırat

Cam binanın eksi üçüncü katındaki otoparktayız. Dışarıdan gelen o korkunç sesler eksi üçe ulaşıyor. Sanki jet yanımızdan geçiyor, sanki bomba yanıbaşımıza düşüyor.

Dicle başını iki elinin arasına almış, yere çömelmiş sallanıyor. Korkuyor, korkuyorum. Aniden gözümün önüne Nehir geliyor. Son telefon konuşmamızda çığlık çığlığa bağırıyor, ağlıyordu; "Anne ölme, anne ölmedin değil mi? Korkuyorum, gel yanıma. Anne öldürecekler mi bizi?" "Yok kızım, hiçbir şey olmayacak, sabah yanına geleceğim, sarılacağız" demiştim. Sabah mı? Çıkabilecek miyiz sabaha? Yarın olacak mı gerçekten, yeniden güneş doğacak mı? Gece kâbusa, kâbus geceye dönüşüyor. "Gerçek mi bunlar, bu yaşadıklarımız gerçek mi?" Aklımda bu soru..."Dicle çimdikle beni, hemen. Çok ciddiyim." Çimdikledi... Ve ben yatağımda uyanmadım... Ve ben normal hayatıma dönmedim... Ve ben Nehir'in yanında değildim. Hâlâ sığınaktaydık. 2016 yılının 15 Temmuz akşamında başlayan kâbus gerçekti. 16 Temmuz sabahının ilk saatlerinde bembeyaz suratlarımız, korku dolu gözlerimiz, acıyan kalplerimizle beş kişi sığınakta birbirimize bakıyorduk...

15 Temmuz'un simgesi olmuş bir kare... Haberci-televizyoncu Hande Fırat CNN Türk ekranında... Elinde tuttuğu telefondan o gecenin ve hatta ülkenin kaderini değiştirecek konuşma gerçekleşiyor. FaceTime'dan... Bağlandığı kişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Ve bir darbe kalkışması adeta bu bağlantının yarattığı güçle engelleniyor. Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada bir sembol haline gelmiş bir kare bu. İşte bu kitap Hande Fırat'ın kaleminden son yüzyılımızın belki de en önemli 24 saatinin hikâyesi.

Türkiye'nin En Uzun Gecesi 15 Temmuz ve Darbenin Ardındaki Dış Dinamikler - Abdulkadir Şen

İlk yılını dolduran 15 Temmuz direnişi ile ilgili Akademisyen-Gazeteci Abdulkadir Şen tarafından kaleme alınan “Türkiye’nin En Uzun Gecesi: 15 Temmuz ve Darbenin Ardındaki Dış Dinamikler” isimli akademik çalışma okurlarıyla buluştu. Kitapta diğer 15 Temmuz çalışmalarından farklı olarak 15 Temmuz darbesinin ardındaki Dış Dinamikleri, Cumhuriyetten günümüze yaşanan darbelerdeki Batı ilişkisini çeşitli belgelerle ele alan ve Ak Parti döneminde gerçekleşen değişimi ele alan Abdulkadir Şen 15 Temmuz darbesinin Türkiye Dış politikası ile ilişkisini de inceliyor.

Emperyalist ülkeler tarafından kışa çevrilen Arap Baharı sonrasında Suriye başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan gelişmeler sonrası AK Parti’nin politikalarını inceleyen ve bu politikalarla çeşitli uluslararası aktörlerin çıkarlarının çatışmasını ele alan yazar 15 Temmuz darbesinin Türkiye’nin bu politikalarını değiştirmeye ve içine kapanmaya mecbur kalmasını amaçladığını ele alıyor. Kitapta özellikle çeşitli belgeler ve görsellerle ele alınan “15 Temmuz Sırasında Batı Basının ve Batı Ülkelerinin Tutumu” bölümü oldukça dikkat çekiyor.

Çalışmada ayrıca Gülen Hareketi ve Ilımlı İslâm Projesi de ayrıntılı olarak incelenerek çeşitli uluslararası Düşünce Kuruluşlarının raporlarına atıflar yapılıyor. Yazar tarafından kitabın amacı şu şekilde açıklanıyor:

Bu çalışma 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye’de yaşanan ve destansı bir halk direnişiyle engellenen darbe girişiminin nedenlerini, gelişimsürecini, aktörlerini, Batı dünyasının tutumunu incelemektedir. Çalışmaayrıca yaşanan önemli gelişmeleri, tarihi konuşma, belge ve resimleri yerlive yabancı araştırmacılar için nesnel bir dille sistematik bir şekilde biraraya getirip olaylara ilişkin tahlillerle ele almayı amaçlamaktadır.

15 Temmuz Destanı - Faruk Köse


Kitap Giriş, 5 bölüm ve Sonuç'tan oluşuyor.

Giriş’te “darbe girişimine giden süreç” anlatılıyor. “Fetullah Gülen Cemaati”nin nasıl “FETÖ/PDY” olduğunun kronolojisine değiniliyor.

Birinci bölümde “darbenin ayak sesleri”nden söz ediliyor. Darbe girişiminin önceden görülen emarelerinden örnekler veriliyor.

İkinci bölümde darbe gecesi neler olduğu, neler yaşandığı anlatılıyor.

Üçüncü bölümde yerli ve yabancı basın, kişi ve kurumların “darbeye tepkiler ve açıklamalar”ından örnekler veriliyor.

Dördüncü bölümde “darbe sonrası gelişmeler” anlatılıyor.

Beşinci bölümde “darbeye direniş hikayeleri”ne yer veriliyor.

Sonuçta ise kısa bir değerlendirme yapılarak, “bir ülkenin yeniden yapılanması”na dair önerilerde bulunuluyor.

Darbenin Kayıp Saatleri - Mete Yarar, Ceyhun Bozkurt


15 Temmuz'u tek başına bir darbe girişimi olarak mı alacağız yoksa geniş fotoğrafa mı yerleştireceğiz? Bunu hiç düşündünüz mü? Yıllardır Büyük Ortadoğu Projesi'nin tehlikelerine dikkat çekenlerin 15 Temmuz'u bir grubun basit bir darbe girişimi olarak görmesi mümkün mü? Dibimizde bir kaos yaşanırken, içimizde terör örgütleri pusudayken 15 Temmuz'u bunlardan bağımsız ele alamayız. Büyük bir yapbozun parçasını yaşadık o gece. Buradaki şablonu ve amacı anlayamaz, öğrenemezsek karşımızdaki gücün olası diğer hamlelerinde başarısız olabilir, tökezleyebiliriz. Biz bu kitapta size sözünü ettiğimiz yapbozun küçük bir parçasını değil, bütün şablonu okuyabileceğiniz önemli verileri aktarmaya çalıştık.

Çünkü 15 Temmuz gecesi kripto bir suç örgütü tarafından bireylere yönelik değil Türk milletine karşı bir cinayet işlendi. Dünyada bilinir ki kusursuz cinayet diye bir kavram yoktur. Katiller ne kadar dikkat etseler de ya başlangıcında, ya cinayet mahallinde ya da sonrasında arkalarında birçok iz bırakırlar. Biz bu kitapta 15 Temmuz gecesine nasıl geldiğimizi, o gecedeki kayıp saatleri ve sonrasında yaşanan süreci aktarma amacını taşıdık. 15 Temmuz saat 14.45'te Milli İstihbarat Teşkilatı önünde bir koşturmayla başlayan 25 saatlik süreci yazmaya çalıştık:

Milletin Zaferi 15 Temmuz - Burhanettin Duran, Fahrettin Altun

15 Temmuz 2016'da Türkiye, tarihinin en kanli darbe girisimini yasadi. Kisiliklerini ve ahlaki kodlarini yitirmis, takiyeyi karakter haline getirmis, kirli emellerine ulasmak için devleti

dahi yikmayi göze alan Fetullahçi Terör Örgütü (FETÖ) mensuplari 15 Temmuz gecesi darbe girisiminde bulundular. Bu darbe girisimi istiklali için savasmanin kiymetini bilen millet tarafindan püskürtüldü. Türkiye tarihinin en uzun gecesinde esine az rastlanir bir biçimde millet, iradesine ve demokrasisine sahip çikti. 15 Temmuz gecesi sergilenen bu yüce sivil durus, daha sonraki günlerde de devam ettirildi. Yeni bir kalkisma ihtimaline karsi millet, iradesine ipotek koymak isteyen ser odaklarinin yeni oyunlarina karsi teyakkuz halinde "demokrasi nöbetleri" tuttu. Cumhurbaskani Erdogan'in ifadesiyle "15 Temmuz yeni Türkiye'nin cemresi"dir. 15 Temmuz gecesi ve sonrasinda yasananlarin toplumsal hafizadaki izlerine bakmak ve o gecenin siyasi ve de sosyolojik analizini yapmak sürecin dogru degerlendirilmesi açisindan oldukça önemlidir. Bu niyetle ortaya çikmis olan Milletin Zaferi: 15 Temmuz içerdigi makaleler ve arsivlik fotograflarla o geceyi ve sonrasinda yasananlari anlamlandirma konusunda okuyucuya kapsamli bir analiz sunuyor.

15 Temmuz ve Adil Şahitlik - Rıdvan Kaya

15 Temmuz’un sene-i devriyesinde yayınlanan kitap, okuyucuya 1 yıllık süreçte yaşananları toplu bir şekilde değerlendirme imkanı sunuyor. Kaleme alındıkları tarihe göre kronolojik olarak kitapta yer alan yazı ve bildirilerde 15 Temmuz’daki direnişin kimliği yeniden vurgulanmakla yetinilmeyip Müslümanların yüklenmesi gereken “adil şahitler olma” sorumluluğunu hatırlatarak 15 Temmuz sonrası Olağanüstü Hal süreci ve KHK’ların yol açtığı mağduriyetler de ele alınıyor.

“Haksöz dergisi ve Haksözhaber internet sayfasında yayınlanmış yazıların ve konuya dair Özgür-Der imzalı bildirilerin derlenmesinden oluşan bu kitap 15 Temmuz ve sonrası süreçte yaşananlara nasıl yaklaşılması gerektiği sorusuna cevap arayışının bir ürünüdür.

Yayınlandıkları tarih sırasına göre ve üzerlerinde değişiklik yapılmaksızın kitaba alınan yazılarda konjonktürel kaygılar değil, adalet ve hakkaniyet ilkesini yansıtma çabası gözetilmiştir. Aynı şekilde politik manada sürecin ne kazandırıp ne kaybettireceğinden, kimleri memnun, kimleri rahatsız edeceğinden ziyade adil şahitlik perspektifiyle gelişmelerin yorumlanıp, tavır alınması kaygısı esas alınmaya çalışılmıştır.”

Yeniden İstiklal - 41 Yazarın Kaleminden 15 Temmuz Destanı

Türkiye, 15 Temmuz 2016 tarihinde büyük bir savrulma yaşadı. Ülkenin geleceğine kasteden bu hareketi sadece bir 'darbe' olarak tanımlamak doğru olmaz. Bu, darbenin ötesinde ülkemizi parçalama ve yok etme hareketiydi. Zira içerideki ihanet grupları ve dışarıdaki ezelî düşmanlarımız şer odağı olarak kenetlenmiş, birleşmişlerdi. Saldırdılar ama başaramadılar, imanlı nesiller tarafından püskürtüldüler.

Ama büyük milletimiz bu 'hayasız akın'a dur dedi ve istilacılara izin vermedi. İşte o şanlı gecenin, yaşanmış o destanın kitabıdır Yeniden İstiklal. Ömrünü düşünmeye, yazmaya ve eser vermeye adamış tam 41 yazar o gecede yaşadıklarını anlattılar. Hislerini dile getirdiler. Yazarlar ve aydınlar çağlarının tanığıdır. İşte bu yazılar, o şahitliklerin terennümü, devlet ve millet bütünlüğünün özü, özetidir. Türkiye'de yaşayan halkın son büyük destanının hikâyesi veya Yeniden İstiklal'i...





Darbeye Geçit Yok - Abdülkadir Selvi

En uzun gece Gazeteci Abdulkadir Selvi'nin, 15 Temmuz 2016 gecesi darbe girişimini haber aldığı andan itibaren aklında tek bir düşünce vardı: "Ne pahasına olursa olsun, darbeye karşı çıkmak." Selvi'nin o gece gazeteci Hande Fırat'la birlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la FaceTime üzerinden görüşerek yaptıkları CNN Türk yayını, darbenin seyrini değiştirdi.Abdulkadir Selvi, 15 Temmuz'un hikâyesini yazmak için birçok isimle görüştü ve söyleşiler yaptı. Bakanlara o gece yaşananları sordu. Milletvekilleri, emniyet müdürleri ve şehit aileleriyle konuştu. Dava sürecinde hazırlanan iddianameleri ve eklerini inceledi. Dev bir yapbozun parçalarını ustalıkla bir araya getiren Darbeye Geçit Yok, 15 Temmuz'un birinci yıldönümünde, darbe girişimine direnen farklı kesimlerin olağanüstü mücadelesini anlatıyor.

İhanet ve Direniş - Reşat Petek

15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek'in kaleminden...

"Paralel Yapılanmadan Milletin Yapılanmasına"

1960'ların henüz ilk yarısında "keşfedilen" ve bir "gizli el" tarafından on yıllar boyunca himaye edilen ve parlatılan bir "sözde" din adamı, bu toprakların görüp görebileceği en büyük ihanetlerden birinin lideri oldu!

Sözde "altın nesiller" yetiştirme yalanı ile yüz binlerce insanın hayatını karartıp "kayıp nesiller" ortaya çıkmasına sebep olan bu kişi, çocukluğundan itibaren tüm yaşamı soru işaretleri ve bilinmezlerle dolu olan Fetullah Gülen'dir.

Bu kitapta, "yüzyılın ihaneti" olarak tanımlanan 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ'nün lideri Gülen tüm yönleriyle anlatılmıştır.

Kimsenin dikkatini çekmeyen ama "birilerinin" dikkatini çektiği için FETÖ'nün liderliğine seçilen bir "kullanışlı piyon"un hayatına dair tüm ayrıntıları bulacağınız bu kitabın temel odak noktası Fetullah Gülen'dir.

"1 Numara"sının Fetullah Gülen olduğu 15 Temmuz darbe girişimi ise tüm detayları ile ayrıca ele alınmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.