Mısır BAE'ye sattığı bölgedeki halkı evlerinden zorla çıkaracak

Mısır BAE'ye sattığı bölgedeki halkı evlerinden zorla çıkaracak

Mısır'daki Abdulfettah es Sisi yönetiminin BAE'ye sattığı Ras el Hikme'de yaşayan halkı evlerinden çıkarmaya başlayacağı bildirildi.

Mısır yönetimi, geçtiğimiz haftalarda Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) sattığı tatil beldesi Ras el Hikme'de yaşayan yerel hakı bölgeden çıkarmaya başlayacak.

Akdeniz kıyısında, Kahire'nin yaklaşık 350 kilometre kuzeybatısında yer alan bölge yaklaşık 10 bin kişiye ev sahipliği yapıyor. Bölgede daha ziyade ticaretle uğraşan Bedevi Araplar yaşıyor.

Ras el Hikme, BAE anlaşmasından önce resmi olarak Mısır Silahlı Kuvvetleri'ne aitti. Ancak Şubat ayı sonunda çıkarılan bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle bölge, İskan Bakanlığı'na bağlı sivil bir kurum olan Yeni Kentsel Topluluklar İdaresi'ne devredildi.

Bölge, ülkenin zeytin üretiminin yüzde 17'sini ve incir üretiminin yüzde 26'sını karşılıyor.

Middle East Eye'a konuşan 63 yaşındaki çiftçi Muammer ez Ziri, "İngiliz işgalinden beri burada yaşıyoruz ve bu zeytin ağaçları Başbakan Medbuli'den, Cumhurbaşkanı Sisi'den ve hatta BAE'nin kendisinden bile daha eski." diyor.

Ancak üzerinde evlerin, zeytin ve incir ağaçlarının yer aldığı bu topraklar kısa bir süre sonra inşaat projesi ve yol yapımı için istimlak edilecek. Bölge sakinleri ise bir miktar para karşılığında bölgeden uzaklaştırılacak.

Muammer ez Ziri "Hiçbir miktar para ailemin tarihine ve gururuna değmez, ancak zorlanırsak, en azından mesleğimizi sürdürmeye yetecek kadar adil bir şekilde tazmin edilmeyi bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bölgede yaşayan birçok kişi ise Mısır yönetiminin kendilerine tazminat ödemeyeceğinden ya da arazilerinin gerçek değerinin çok altında bir fiyat teklif edeceğinden endişe ediyor.

30 yaşında bir çiftçi ve dört çocuk babası olan Usame ez Ziri yaptığı açıklamada, bölge sakinlerinin son yedi yılda iki kez yerlerinden edildiğini belirtti. 2018 yılında Mısır Silahlı Kuvvetleri belirli bir ödeme karşılığında bölgedeki arazileri satın alsa da insanlar ödemelerin tamamını alamadı ve evlerinden çıkarıldı. Bu paralarla aynı bölgede araziler alarak yerleşen yerel halk şimdi tekrar evlerinden çıkarılacak.

Öte yandan bölge halkı, Mısır yönetiminin farklı aşiretler arasında anlaşmazlık çıkararak planlarını daha hızlı icra etmeye çalıştığını belirtiyor. Bazı aşiretlere ödemelerin erkenden yapılması, bazılarına ise yapılmaması yolunda aşiretler arasında problem çıkarılmaya çalışıldığı ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.