"Mısır bir tatil beldesini 22 milyar dolara BAE'ye satacak"

"Mısır bir tatil beldesini 22 milyar dolara BAE'ye satacak"

Mısır'da Sisi yönetiminin Akdeniz sahilindeki bir tatil beldesini 22 milyar dolar karşılığında BAE'ye satacağı iddia edildi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden yatırımcıların Mısır'ın kuzeybatısındaki Akdeniz kasabası Ras el-Hikme'yi satın alacağına dair haberler ülkede büyük bir tepkiye yol açtı.

Middle East Eye'ın aktardığı habere göre, Mısır'da hükümet yanlısı medya bu hafta 22 milyar dolarlık satış iddialarıyla çalkalanırken, bu iddialar sadece istihbarat bağlantılı bir yayın organında anonim kaynaklar tarafından yalanlandı.

Bu haberler, döviz krizinin ve paralel piyasalarda bir yıl içinde yarıdan fazla değer kaybederek enflasyonu şiddetlendiren Mısır lirasının kötüleşmesinin ortasında geldi.

Bu çerçevede Mısır medyası geçtiğimiz hafta Ras el-Hikme bölgesinin yabancı yatırımlar tarafından 22 milyar dolar karşılığında satın alınacağını ve bu miktarın ülkenin döviz açığını hafifleteceğini öne sürdü.

Bölge, 50 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridi, beyaz kumları ve turkuaz sularıyla dünyanın en bakir plajlarından bazılarına sahip.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi yönetimi, bölgeyi 2050 yılına kadar tamamlanması planlanan kuzeybatı kıyısı kentsel gelişim projesine dahil etmişti.

Suudi Arabistan merkezli El-Arabiya haber kanalında Perşembe günü yayınlanan bir haberde, bir grup BAE yatırımcısının Ras el-Hikme arazilerini satın alarak "büyük bir tatil kasabası" kurmak üzere önümüzdeki hafta Mısır hükümetiyle bir anlaşma imzalayacağına dair "güvenilir haberler" olduğu belirtildi.

Mısır hükümeti haberlere henüz resmi bir yanıt vermedi. Ancak Mısır devletine yakın bir haber kuruluşu olan Cairo24'e göre "hükümet kaynakları Ras el-Hikme bölgesinde arazi tahsisi için BAE işadamlarıyla herhangi bir anlaşma yapılmadığını" belirtti.

Mısırlı gazeteciler ise söz konusu iddialara tepki gösterdi.

Anlaşmanın gerçekleşmesi halinde gizli tutulacağı ve anlaşmanın sonuçlarının kamuoyunun bilgisine yansımayacağı da iddialar arasında.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.