"Mısır ile ilişkiler normale döndü, Erdoğan ile Sisi bir araya gelecek"

"Mısır ile ilişkiler normale döndü, Erdoğan ile Sisi bir araya gelecek"

Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, "Türkiye-Mısır ilişkilerinin normal haline döndüğünü" ifade etti.

Suudi Arabistan merkezli "Eş-Şark lil-Ahbar" televizyon kanalına video-konferans yöntemiyle bağlanan Büyükelçi Şen, Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler, ekonomik, ticaret ve turizmin yanı sıra çeşitli alanlarda ortak meselelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İki ülke arasındaki güvenin yeniden tesis edildiğini belirten Şen, "İki kardeş ülke tüm alanlarda iş birliği yapma isteğinde. Bazı engeller vardı ancak tüm bunların üstesinden gelmeyi başardık" ifadelerini kullandı.

Şen'in ifadelerinden öne çıkanlar şu şekilde:

"2002 yılında Türkiye-Mısır arasındaki ticaret hacmi 9,7 milyar dolara ulaşmıştı. Şu anda ise iki ülkenin liderlerinin arasındaki siyasi iradeyle iş insanları toplumu da ticaret alanında daha fazla iş birliğine gidecektir. Orta vadede yıllık ticaret hacminin 20 milyar dolara yükselebileceğini söyleyebilirim. Ayrıca, Mısır'ın en büyük ihracat pazarının Türkiye olduğu gerçeğini de vurgulamam gerekiyor. Aynı zamanda Türkiye, Mısır gazını satın alan bir numaralı müşteri."

"Tatil, alışveriş ve Türk lezzetlerini tatmak için ülkemize gelen çok sayıda Mısırlı turist bulunuyor. Mısır hükümetinin Türk vatandaşlarına yönelik vize konusunda sağladığı kolaylıkların ardından Hurgada, Şarm eş-Şeyh ve Asvan gibi Mısır’ın turistik kentlerine gelen Türk turist sayısının orta vadede 3 katına çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu alanda birçok çalışmaya da şahit olacağız."

"Erdoğan ile Sisi bir araya gelebilir"

"Zaten diplomatik ilişkilerin en üst düzeye, Büyükelçi düzeyine çıkartılması kararlaştırıldı. Yani iki lider arasında bir zirve olacaktır. Ben şahsen bu görüşmenin önümüzdeki 3-6 içinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor ve temenni ediyorum. Önümüzdeki aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yoğun bir programı olacaktır. Bu yılın sonuna kadar Ankara veya Kahire’de liderlerin bir araya geleceğini tahmin ediyorum."

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.