Pakistan 'ulusal güvenlik' gerekçesiyle sosyal medya platformu X'i yasakladı

Pakistan 'ulusal güvenlik' gerekçesiyle sosyal medya platformu X'i yasakladı

Platform kullanıcılar için erişilemez durumda kaldı, ancak hükümet yetkilileri şimdiye kadar herhangi bir kısıtlama olduğunu kabul etmeyi reddetti.

Pakistan İçişleri Bakanlığı, ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek Şubat ayındaki seçimler sırasında sosyal medya platformu X'e erişimi engellediğini açıkladı.

Kullanıcılar, hapisteki eski Başbakan İmran Han'ın partisinin bir hükümet yetkilisinin oy manipülasyonunu kabul etmesine karşı protesto çağrısı yaptığı Şubat ayının ortalarından bu yana eski adı Twitter olan platformu kullanırken sorun yaşadıklarını bildirmişlerdi.

O dönemde hem hükümet hem de devletin düzenleyici kurumu olan Pakistan Telekomünikasyon Kurumu (PTA), internet izleme grupları tarafından da geniş çapta rapor edilen kesintiler hakkında yorum yapmayı reddetti.

Çarşamba günü İçişleri Bakanlığı mahkemeye sunduğu bir yazıda kesintiden bahsetti.

Reuters haber ajansı tarafından doğrulanan raporda, "Twitter/X'in Pakistan hükümetinin yasal direktiflerine uymaması ve platformunun kötüye kullanımına ilişkin endişeleri gidermemesinin bir yasağın uygulanmasını gerektirdiğini burada belirtmek çok yerinde olacaktır" denildi.

Kapatmaya yönelik bir itiraz üzerine İslamabad Yüksek Mahkemesi'ne sunulan rapora göre bakanlık, "Pakistan'da Twitter/X'e yasak getirme kararı, ulusal güvenliğin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve ulusumuzun bütünlüğünün korunması amacıyla alınmıştır" dedi.

Raporda ayrıca platformun sorunu çözme konusunda isteksiz davrandığı da belirtildi.

Yasağa itiraz eden aktivistler, bunun muhalefetin oy hilesi iddiaları ve protestolarla gölgelenen 8 Şubat genel seçimlerinin ardından muhalefeti bastırmak için tasarlandığını söyledi.

Yetkililer seçimlerin yapıldığı gün güvenlik endişelerini gerekçe göstererek mobil hizmetleri kapatmıştı. Bir internet gözlemcisi olan NetBlocks da, ülke sonuçları beklerken kullanıcıların 10 Şubat'ta X'e erişemediğini bildirdi.

Raporda, X'in geçici olarak engellenmesi kararının Pakistan'ın istihbarat ve güvenlik kurumlarından gelen gizli raporların değerlendirilmesinin ardından alındığı belirtildi.

Raporda, "Twitter/X üzerinde faaliyet gösteren düşman unsurların, ülkeyi istikrarsızlaştırma ve bir tür anarşiye sürükleme nihai hedefiyle, bir kaos ve istikrarsızlık ortamı yaratmaya yönelik hain niyetleri olduğu" iddia edildi.

AFP haber ajansının yasağa karşı ayrı bir dava açan avukat Muiz Caferi'ye dayandırdığı haberine göre, Sind Yüksek Mahkemesi Çarşamba günü hükümete platformu bir hafta içinde eski haline getirme emri verdi.

NetBlocks'tan Alp Toker, X'e erişimin düzensiz olduğunu, internet servis sağlayıcısına bağlı olarak zaman zaman kısa sürelerle erişilebildiğini ve kullanıcıları VPN kullanmaya zorladığını söyledi.

Han'ın Pakistan Tahrik-i İnsaf (PTI) Partisi, özellikle de ülkenin geleneksel medyasının seçimler öncesinde eski kriket yıldızı ve partisi hakkındaki haberleri sansürlemeye başlamasının ardından, sosyal medya platformlarının en üretken kullanıcısı konumunda.

İmran Han’ın X'te 20.6 milyon takipçisi var.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.