Putin bugün yemin ederek yirmi yıllık iktidarını devam ettirecek

Putin bugün yemin ederek yirmi yıllık iktidarını devam ettirecek

Törene hükümet yetkilileri ve Moskova'daki yabancı diplomatlar davet edilirken, Fransa Büyükelçisi Pierre Levy'nin de törene katılması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Salı günü Kremlin'de düzenlenecek görkemli bir törenle yemin ederek beşinci dönemine her zamankinden daha güçlü bir şekilde başlayacak.

Rusya'yı bu yüzyılın başından beri yöneten 71 yaşındaki Putin, Mart ayında yapılan ve muhalefetin katılmadığı başkanlık seçimlerini kazanarak altı yıllık yeni bir görev süresi daha elde etti.

Yemin töreni, lüks bir konvoyun Putin'i Moskova'daki Büyük Kremlin Sarayı'na götüreceği öğle saatlerinden itibaren Rus televizyon kanallarında canlı olarak yayınlanacak.

Putin saraya vardıktan sonra saray koridorlarından geçerek süslü Saint Andrew Salonu'na gidecek ve burada başkanlık yemini ederek Ruslara kısa bir hitapta bulunacak.

Törene hükümet yetkilileri ve Moskova'daki yabancı diplomatlar davet edilirken, Fransa Büyükelçisi Pierre Levy'nin de törene katılması bekleniyor.

Aralarında Polonya, Almanya ve Çek Cumhuriyeti'nin de bulunduğu diğer Avrupa ülkeleri ise Ukrayna'daki çatışma nedeniyle gerginleşen ortamda temsilci göndermeyeceklerinin sinyalini vermişti.

Putin'in başkanlık seçimlerindeki yüzde 87'lik ezici zaferi çoğu uluslararası gözlemci tarafından eleştirilmiş, muhalefet ve insan hakları grupları tarafından da şaibeli olarak nitelendirilmişti.

Yemin töreni, Rusya'nın 9 Mayıs Zafer Günü'nü kutlamasından iki gün önce gerçekleşiyor ve Putin'in Ukrayna'daki saldırısını Rusya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sına karşı verdiği mücadeleye benzetmesiyle yeni bir sembolizm kazanmış durumda.

Yetkililer her iki etkinlik öncesinde Moskova şehir merkezinde bariyerler kurdu.

Silkelenme

Putin altı yıllık görev süresine Ukrayna'da savaş alanında kaydettiği ilerlemeler ve Batı'nın yaptırım yağmuruna rağmen sürdürdüğü ekonomik büyümenin verdiği cesaretle başlıyor.

İç cephede ise geçtiğimiz Haziran ayında Wagner'in patronu Yevgeni Prigozhin'in -daha sonra bir uçak kazasında ölen- isyanını bastırdı ve Şubat ayında da en büyük siyasi rakibi Alexei Navalny cezaevinde öldü.

Mart ayındaki zaferi, Sovyet lider Joseph Stalin'i geride bırakarak Rusya'nın son yüzyılda en uzun süre görev yapan lideri olacağı anlamına geliyor.

Rus ordusu geçen yıl Ukrayna'nın çok konuşulan karşı saldırısını püskürttü ve o zamandan bu yana Kiev cephane ve insan gücü sıkıntısıyla boğuşurken ön saflarda kazanımlar elde etti.

Ancak çatışma belirgin bir çözüm olmaksızın üçüncü yılına girerken ve ekonomi aşırı bozulmaya doğru sürüklenirken Putin beşinci döneminde ciddi zorluklarla karşı karşıya.

Rus halkı arasında tarihi bir endişe kaynağı olan enflasyon, Moskova'nın analistlerin "askeri Keynesçilik" olarak adlandırdığı yöntemi benimseyerek savaş çabalarına milyarlarca kaynak aktarması nedeniyle kalıcı olmaya devam ediyor.

Kremlin ayrıca Putin'in yeni döneminde yeni bir seferberlik ilan edeceği yönündeki korkuları da bastıramadı ve askere alınan erkeklerin aileleri arasındaki hoşnutsuzluk devam ediyor.

Bazı analistler Putin'in yemin törenini, yeni başkanlık dönemi öncesinde istifa etmek zorunda olan hükümetini silkelemek için kullanabileceğini öne sürdü.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.