Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Arakan

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Arakan

Myanmar’ın batısındaki Arakan’da yaşayan Müslümanlar, onlarca yıldır Myanmar ordusunun ve Budist çetelerin baskıları altında hayatta kalma mücadelesi veriyor. Arakanlılar halen soykırım tehdidiyle karşı karşıya.

İslamiyetin ilk kez 700’lü yıllarda ulaştığı Arakan’da günümüzde 2 milyonu aşkın Müslüman yaşıyor. Arakanlı Müslümanlar dünyanın en fazla baskı gören etnik azınlıkları arasında gösteriliyor.

Bölgede Budist idarecilerin 18’inci yüzyılda başlayan Müslüman katliamları, Myanmar’ın İngiliz egemenliğine girdiği dönemde de hız kesmeden devam etti.

Baskı ve katliamlara rağmen ülkelerini terk etmeyen Arakanlı Müslümanlar, Myanmar’ın bağımsız olduğu yıllarda da birçok kez katliam ve soykırım girişimlerine maruz kaldılar. Bu dönemle birlikte birçok Arakanlı Müslüman ülkesini terk ederek dünyanın farklı bölgelerine göç etmek zorunda kaldı.

2016 yılı sonrasında Arakanlı Müslümanlar, Myanmar ordusu ve Budist çetelerin saldırılarıyla, kapsamlı bir etnik temizlik ve soykırımla yüz yüze kaldı.  Bu saldırılarda on binlerce Müslüman katledildi ve 1 milyondan fazlası evlerini terk ederek Bangladeş’e kaçmak zorunda kaldı.

Bugün Arakanlı Müslümanların az bir kısmı vatanları olan Arakan’da yaşayabiliyor. Büyük bir kısmı Bangladeş ve Pakistan gibi ülkelerde zor şartlar altında sığınmacı olarak hayata tutunma mücadelesi verirken birçoğu ise halen göç yolunda batan teknelerde hayatını kaybetmekte.

infografik-arakan.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.