Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Burkina Faso

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Burkina Faso

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso, dünyada ismi en az bilinen Müslüman coğrafyalarından biri.

Ülke siyasi istikrarsızlık ve askeri darbelerden muzdarip. 23 milyon nüfusa sahip olan Burkina Faso’da yaklaşık 16 milyon Müslüman yaşıyor.

İslamiyet Burkina Faso’ya ilk kez 11’inci yüzyılda Müslüman tüccarlar eliyle ulaştı. Başta Fulaniler olmak üzere bölgede yaşayan çeşitli etnik topluluklar zaman içerisinde İslam’ı benimsedi. Bu toplulukların pagan kabilelerle mücadelelerinde üstün gelmesiyle İslamiyet bölgede yayıldı, Müslüman nüfus arttı.

14-19’uncu yüzyıllar arasında, Müslümanların İslamiyeti yayma mücadelesi devam etti. Bu doğrultuda bölgede bazı İslami devletler kuruldu. Kuran, hadis, tefsir gibi İslami ilimlerin eğitimi konusunda bölgede ilerleme kaydedildi.

Burkina Faso 1800’lerin sonunda Batı Afrika’nın büyük bölümü gibi Fransız sömürgeciler tarafından işgal edildi. Bölgede Fransa’nın etkisi, sömürüsü ve katliamları, ülkenin bağımsızlığını ilan ettiği 1960 yılı sonrasında da devam etti. Ülkede Fransa destekli kesimlerce birçok askeri darbe gerçekleştirildi.

Burkina Faso’da son dönemde Fransa etkisi yerini Rusya’ya bıraksa da Müslümanlara yönelik katliamlar sürüyor. Bu katliamlarda binlerce Müslüman can veriyor. Müslüman halkın, Fransa ve Rusya başta olmak üzere dış güçlerin müdahalelerinden kurtulma arayışı devam ediyor.

burkina-ramazan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.