Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Suriye

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Suriye

İslam aleminde kan, gözyaşı ve katliamlarla anılan bir diğer coğrafya da Suriye.

2011 yılında başlayan savaşın ardından insani krizlere sahne olan ülke, köklü bir İslam tarihine sahip. Biladu’ş Şam olarak bilinen coğrafyanın merkezlerinden olan Suriye üzerinde 20 milyonu aşkın Müslüman yaşamaktaydı.

Suriye toprakları Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer’in hilafeti döneminde İslam orduları tarafından fethedildi. Bölge ilerleyen süreçte tamamen İslamlaştı.

Suriye toprakları kısa bir süre içerisinde İslamiyetin en önemli merkezlerinden biri haline geldi. Bölgenin kalbi olan Şam şehri İslam hilafetine başkentlik yaptı.

Suriye’de ilerleyen yıllarda Haçlı ve Moğol istilaları sebebiyle Müslümanlar büyük kayıplar yaşasa da coğrafya İslam’ın kalelerinden biri olarak kalmaya devam etti. Memlükler ve Osmanlılar döneminde bölgede İslam egemenliği sürdü.

Suriye toprakları Birinci Dünya Savaşı döneminde İngiliz ve Fransız ordularınca işgal edilerek bölge parçalara ayrıldı. Suriye üzerinde Fransız etkisinde bir devlet kuruldu. Birçok darbeye sahne olan Suriye’de 1963 yılında Baas, 1970 yılında Esed rejimi iktidara geldi.

Esed rejimi Suriye’deki Müslümanları baskı ve katliam politikalarıyla hedef almaya devam etti ve ülke bir azınlık tarafından yönetildi. 2011 yılında başlayan halk ayaklanması karşısında rejim, destekçisi Rusya ve İran ile beraber Suriye’nin Müslüman halkına karşı katliama girişti. Bölgede halen Müslüman halka yönelik katliam ve baskılar devam ediyor.

infografik-suriye.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.