Ortadoğu'da Türkiye Algısı 2013

Ortadoğu'da Türkiye Algısı 2013

Bu rapor TESEV ve KA Araştırma ortaklığıyla bu sene beşincisi gerçekleştirilen “Ortadoğu’da Türkiye Algısı” başlıklı araştırmanın sonuçlarını içermektedir.

Bu rapor TESEV Dış Politika Programı ve KA Araştırma ortaklığıyla bu sene beşincisi gerçekleştirilen “Ortadoğu’da Türkiye Algısı” başlıklı araştırmanın sonuçlarını içermektedir. 15 Ağustos – 13 Eylül 2013 tarihleri arasında 16 ülkede toplam 2800 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, tarihi gelişmelerin yaşanmakta olduğu Ortadoğu bölgesinde halkların beklenti ve değerlendirmelerine ışık tutmakta, Türkiye ve bölgedeki genel eğilimlere dair çarpıcı bulgular sunmaktadır.

Ortaya çıkan en çarpıcı sonuç Mısır ve Suriye’de Türkiye’nin bu ülkelere yönelik siyasetine paralel olarak yaşanan olumlu değerlendirme oranlarındaki düşüşlere rağmen, Türkiye imajının gücünü koruyor olması. Türkiye kendi içinde çalkantılar yaşasa da hala katılımcıların yarısı tarafından model olarak algılanıyor. Türkiye hala bölgenin güçlü siyasi aktörlerinden biri olarak görülüyor.

Ancak Türkiye’ye duyulan sempati üç yıl içinde %19 oranında erimiş görünüyor. Bunda Mısır’daki sempati erozyonunun etkisi büyük. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye karşı % 84 oranında yakınlık duyan Mısır’da bu oran bu yıl % 38’e düşmüş. Diğer ülkelerden gelen cevaplarda bu konuda çok bariz bir düşüş yok. En düşük oran % 22 ile Suriye’de. 

Tahmin edilebileceği gibi 2011’den itibaren bakıldığında Mısır ve Suriye’den gelen cevaplarda Türkiye’nin, daha doğrusu AK Parti iktidarının kendi hükümetlerine karşı dostça davranmadığını düşünen insanların sayısında da dramatik bir artış var. Bu iki ülkeden Türkiye’ye ilişkin hemen her konuda gelen cevaplarda olumlu değerlendirme olanlarında düşüş görülüyor.

Geçtiğimiz yılla karşılaştırıldığında Türkiye’nin mezhebe dayalı siyaset izlediği algısının da bölgede giderek arttığı gözlemleniyor. Bu yıl 11 puanlık bir artışla % 39’luk bir düzeye ulaşmış durumda. Yine de katılımcıların % 64’ü Türkiye’nin bölgede her geçen gün daha etkili olduğunu söylüyor. % 60 ise daha büyük rol oynamasını istiyor.

Bu yıl da katılımcıların kendi ülke ve bölgelerine ilişkin sorduğumuz sorulara verdikleri cevaplar dikkate değer sonuçlar içeriyor. Örneğin Mısır’da 3 Temmuz darbesine destek % 67 oranında. Sorularımıza 16 ülkeden cevap verenlerin %76’sı hukukun meşruiyetini dinden aldığına inanıyor. Her zaman olduğu gibi bölgeye en büyük tehdidin İsrail’den geldiği düşünülüyor. Ruhani’nin Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından İran geleceğe daha büyük bir umutla bakıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.