Unutulan Yabancı Savaşçılar: Suriye'deki PKK

Unutulan Yabancı Savaşçılar: Suriye'deki PKK

İngiltere merkezli Henry Jackson derneğinin hazırladığı raporda, YPG'ye katılan İngilizlerin, İngiltere için bir güvenlik tehdidi oluşturduğu belirtiliyor.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Henry Jackson Derneği Suriye'de PYD'nin silahlı kanadı YPG değerlendirdiği bir rapor yayınladı. "Unutulan Yabancı Savaşçılar: Suriye'deki PKK" başlığıyla yayınlanan raporda PYD, "PKK'nın Suriye'nin kolu" olarak tanımlandı.

"Kendilerini İspanya iç savaşına katılan İngilizlere benzetiyorlar"

Raporu değerlendiren BBC Politika Muhabiri Emma Vardy, IŞİD'in yükselişinin ardından yabancı savaşçılar meselesinin İngiltere için temel bir güvenlik ve politika sorunu haline geldiğini söyledi. IŞİD'e karşı savaşmak için YPG'ye katılan İngilizlerin kendilerini 1930'larda faşizme karşı savaşmak için İspanya iç savaşına katılan İngilizlere benzettiğini bildiren Vardy, "Yetkililer, İngilizleri savaşmak için herhangi bir gruba katılmamaları hakkında uyarsa da YPG bünyesinde savaştığı için cezalandırılan tek bir kişi olmadı." dedi.

İngiliz hükümeti YPG ve PKK'yı iki ayrı örgüt olarak görüyor. Yayınlanan rapora göre, YPG'ye katılmaya gidenlerin bir kısmı insani gerekçelerle savaşmaya gittiklerini, bir kısmı ise Kürtlerin solcu ideolojilerinden etkilendiklerini söylüyor.

Henry Jackson Derneği

Adını ABD'li Demokrat Senatör Henry Jackson'dan alan Londra merkezli düşünce kuruluşu Henry Jackson Derneği, kendisini "liberal demokrasinin savunucusu" olarak tanımlıyor, Batı ülkelerinin güçlü ordulara sahip olmasını savunuyor ve yalnızca "modern liberal demokrat" devletlerin meşru olduğunu öne sürüyor.

Henry Jackson Derneği'nin üyeleri ve destekçileri arasında ABD, Almanya, İngiltere, İsrail gibi ülkelerden siyasetçiler, gazeteciler, güvenlik yetkilileri ve araştırmacılar bulunuyor. Derneğin prensiplerinin altına imza atanlar arasında İngiltere'deki Mahafazakar Parti'nin kıdemli siyasetçilerinden, geçmişte eğitim ve adalet bakanlığı da yapmış İngiltere Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanı Michael Gove, Wall Street Journal Yazı İşleri Editörü Gerard Baker ve İngiltere Parlamentosu Savunma Komitesi Özel Danışmanı Paul Beaver da bulunuyor.

Dernek geçen yıl da Türkiye'yle ilgili bir rapor yayımlamış ve Türkiye'nin Suriye'de sınırları belirlenmiş bir PKK varlığını kabul etmesi gerektiğini, Türkiye ve Batı'nın ilişkilerinin kötüleşmeye devam etmesi durumunda buradaki askeri üslerin Kıbrıs ve Irak Kürdistanı'na taşınabileceğini ve böylece Ankara'nın bu üsleri Batı'ya karşı bir araç olarak kullanmasının önüne geçileceğini belirtmişti.

Yine Kyle Orton'un hazırladığı raporda Türkiye'nin 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası ülke içindeki operasyonları ve Suriye'ye müdahalesi eleştirilmiş, Türkiye'nin Suriye'deki radikal örgütleri desteklediği öne sürülmüştü.

Raporun dili İngilizcedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.