Oman Sultanlığı: Arap Yarımadasında Geleneksel ile Modernite Arasında Bir Ülke

Oman Sultanlığı: Arap Yarımadasında Geleneksel ile Modernite Arasında Bir Ülke

Yaklaşık 40 yıldır Oman Sultanlığı’nı yöneten Sultan Kâbus bin Said döneminde izlenen iç ve dış politika sayesinde Oman bölgede bir istikrar adası haline geldi.

Yaklaşık 40 yıldır Oman Sultanlığı’nı yöneten Sultan Kâbus bin Said döneminde izlenen iç ve dış politika sayesinde Oman bölgede bir istikrar adası haline gelmiştir. 1980’den itibaren Ortadoğu’da birçok savaş ve çatışma yaşanmasına karşın Sultan Kâbus 1970’den itibaren izlediği tarafsızlık politikası, diğer ülkelerin iç işlerine karışmama ve diplomasi dışı yöntemleri benimsememe ilkelerine sadık kalarak ülkesini istikrar ortamını korumakta başarılı olmuştur. Sultan Kâbus yönetimi İran nükleer krizi ve İsrail-Filistin sorunu dâhil olmak üzere tüm bölgesel sorunların çözümünde diplomasiye öncelik verilmesini dış politika önceliği olarak benimsemiştir. Sultan Kâbus’un iktidarı devraldığı 1970 tarihinde Oman, Dohar isyanı nedeniyle hızla bir iç savaşın içine sürüklenmekteydi. Sultan Kâbus böyle bir ortamda öncelikle toplumsal barışı sağlamaya dönük politikaları hayata geçirmiş ve bu amaca uygun olarak genel af ilan etmiştir. 1975’de isyan bölge ülkelerinin desteğiyle bastırıldıktan sonra Sultan Kâbus siyasal alanda modern kurumların kurulmasına öncelik vermiş, sosyal politikaları güçlendirerek sağlık ve eğitim hizmetleri başta olmak üzere yeni bir kalkınma hamlesini hayata geçirmiştir. Sultan Kâbus döneminde Türkiye ile Oman arasındaki ilişkilerde de yeni bir sayfa açılmıştır. 1985-1986 yıllarında karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılmasından sonra 1989 yılında Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Sultan Kâbus’un yönetimi döneminde ilişkiler siyasal, ticari ve toplumsal düzeyde gelişme göstermiştir. Son olarak 12-14 Nisan 2010 tarihlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Oman’a düzenleyeceği resmi ziyaret bir anlamda tarihi geri planı 1500’lü yıllara dayanan Türkiye-Oman ilişkilerinin geliştirilmesine olumlu bir katkı sağlayacaktır.

İçindekiler

Özet

Oman Sultanlığı: Sosyo Politik Bir Yapı Analizi 

Oman’da İbadilik, Araplık ve Politika: 750-1507 Arası Dönem 

Portekizlerin Oman’ı İşgali ve Omanlıların Bağımsızlık Savaşı 

Oman Topraklarının İki Ayrı İdari ve Siyasi Yönetime Bölünmesi:

Maskat Sultanlığı ve Oman İmamlığı’nın Kurulması

İngiltere ve Maskat Sultanlığı Arasındaki İlişkiler:

Ticari İşbirliğinden Hegemonik İlişkilere

Oman İç Savaşı:

Maskat Sultanlığı ile Oman İmamlığı’nın Birleşmesi

İkinci Oman İç Savaşı:

Dofar İsyani ve Arap Yarımadası’nda İkinci Bir Marksist Devlet Kurma Girişimi

Sultan Kâbus Dönemi:

Geleneksellikle Modernite Arasında Yeni Bir Rejim Arayışı

  -Dış Politika: Tarafsızlık İlkesi Doğrultusunda Proaktif Bir Politika 

  -Sultan Kâbus Döneminde Toplumsal Barış Çabaları

  -Sultan Kâbus Döneminde Oman’ın Petrol Politikası

Türkiye-Oman İlişkileri: Tarihinden Gelen Dostluk ve İttifak

Sonuç Yerine: Oman’da Sultanlık Rejiminin Geleceği

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.