Rus askerleri teslim olan Ukrayna askerlerini infaz etmekle suçlanıyor

Rus askerleri teslim olan Ukrayna askerlerini infaz etmekle suçlanıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü 'görünürdeki yargısız infazları' araştırıyor ve eylemlerin savaş suçu anlamına gelebileceğini söylüyor.

Uluslararası bir insan hakları grubu yeni raporunda, Rus askerlerinin Aralık 2023'ten bu yana teslim olmaya çalışan ya da çoktan teslim olmuş Ukraynalı askerleri infaz ettiğinin tespit edildiğini açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Perşembe günü yayınladığı raporda, bu eylemlerin savaş suçu olarak soruşturulması gerektiğini söyledi.

Grup, teslim olmaya çalışan en az 15 Ukraynalı askerin ve muhtemelen teslim olmakta olan ya da Aralık 2023 ile Şubat 2024 arasında teslim olan altı askerin "açıkça yargısız infaz" olarak adlandırdığı beş olayı araştırdı.

HRW'de kıdemli bir araştırmacı olan Belkis Wille, "Rusya'nın Ukrayna'yı tam ölçekli işgalinden bu yana, güçleri birçok korkunç savaş suçu işledi" dedi.

"Teslim olan ve yaralanan Ukraynalı askerlerin soğukkanlılıkla vurularak öldürülmesi de bu utanç verici suçlar arasındadır ve uluslararası insancıl hukukta açıkça yasaklanmıştır."

İnsan hakları gözlemcisi, drone görüntüleri ve sosyal medyadaki videoların analizine, Ukraynalı askerlerle yapılan röportajlara ve medya raporlarına dayandığını söyledi, ancak bazı olayların yerlerini teyit edemediğini de ekledi.

"Görünürdeki infazların münferit vakalar gibi görünmediğini" de belirtti.

Raporda, 25 Şubat'ta X'te paylaşılan drone görüntülerinde en az yedi Ukrayna askerinin bir sığınaktan çıkarak üzerlerindeki koruyucu kıyafetleri çıkardıkları, hatta bir askerin miğferini çıkardığı ve beş Rus askeri onlara nişan alıp ateş ederken hepsinin yüzüstü yattığının görüldüğü bir olaydan bahsediliyor.

Donetsk bölgesindeki cephe hatlarında çekilen bir başka görüntüde ise bir Rus komutanın askerlerine, "Esir almayın, herkesi vurun" dediği görülüyor.

Araştırmacılar Rus ve Ukraynalı birlikler arasındaki ayrımı, her iki tarafın da kullandığı kimlik bantlarını (Ukrayna için mavi, Rusya için beyaz ya da kırmızı) ve askeri kıyafetlerinin farklı renklerini gözlemleyerek yaptı.

Aralık ayında Ukrayna Başsavcılığı, sosyal medyada yer alan ve birkaç askerin bir sığınaktan çıkan iki teslim olmuş askeri personeli silah tehdidiyle vurduğunu gösteren bulanık bir videonun ardından Rusya'yı savaş suçu işlemekle suçladı.

HRW, Ukraynalı yetkililerin benzer iddialarla ilgili yaklaşık 27 ayrı soruşturma yürüttüğünü söyledi.

Mart ayında Ukrayna'daki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları İzleme Misyonu, Aralık 2023 ile Şubat 2024 arasında 12 ayrı olayda en az 32 Ukraynalı esirin infaz edildiğine dair iddiaları ayrı ayrı rapor etmişti.

Misyon, serbest bırakılan 60 Ukraynalı askerden elde edilen bulguların, tekrarlanan dayak, elektrik şoku, infaz tehditleri, uzun süreli stres pozisyonları, sahte infazlar ve cinsel şiddet kullanılarak işkence gördüklerini gösterdiğini ekledi.

BM grubu, Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarındaki sivillerin de keyfi öldürmelere, gözaltılara ve ifade özgürlüklerinin kısıtlanmasına maruz kaldığını kaydetti.

Rusya Ukrayna'daki savaşı sırasında savaş suçu işlediğini reddediyor.

Rusya, savaş esirlerinin öldürülmesini yasaklayan Cenevre Sözleşmeleri'ne taraf ülke konumunda.

Ukrayna geçmişte de askerlerinin Rus askerlerini acımasızca öldürdüğü iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.