Rusya: İsrail nükleer silahlara sahip olduğunu kabul etti

Rusya: İsrail nükleer silahlara sahip olduğunu kabul etti

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in nükleer silahlara sahip olduğunu ve bunları kullanmaya hazır olduğunu kabul etmiş göründüğünü söyledi.

Rus yetkililer, İsrail'in Gazze'ye nükleer bir saldırı gerçekleştirmesi fikrine açık olduğunu ifade eden İsrailli bir bakanın sözlerinden duydukları endişeyi dile getiren diğer ülkelere katılarak, bunun "çok sayıda soruyu" gündeme getirdiğini söyledi.

Moskova'nın tepkisi Salı günü, İsrail Miras Bakanı Amihai Eliyahu'nun bir radyo röportajı sırasında Gazze'ye karşı nükleer seçeneğin "tek yol" olduğunu söylemesinden günler sonra geldi ve İsrail'in sadece nükleer silahlara sahip olmakla kalmayıp -ki bu ülke bunu hiçbir zaman kabul etmedi- bunları kullanmaya da istekli olduğunu ima etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar günü koalisyon hükümetindeki aşırı sağcı bir partinin bakanını ve kabine toplantılarını "ikinci bir emre kadar" askıya aldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, asıl meselenin İsrail'in nükleer silahlara sahip olduğunu kabul etmiş görünmesi olduğunu söyledi.

Zaharova, "İsrail'in nükleer silahlara sahip olduğunu kabul ettiği ifadeler doğruysa, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve uluslararası nükleer denetçiler nerede?" ifadelerini kullandı.

Amerikan Bilim Adamları Birliği İsrail'in yaklaşık 90 nükleer savaş başlığına sahip olduğunu tahmin ediyor.

Pazartesi günü ABD, Eliyahu'nun yorumlarını "tamamen kabul edilemez" olarak kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel bir brifingde yaptığı açıklamada "Bu çatışmanın tüm taraflarının nefret dolu söylemlerden kaçınmasının önemli olduğuna inanmaya devam ediyoruz" dedi.

Söz konusu açıklamalar Arap dünyası tarafından da kınandı ve İran derhal uluslararası bir tepki verilmesi çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Pazartesi günü sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı bu barbar ve apartheid rejimi silahsızlandırmak için derhal ve kesintisiz olarak harekete geçmelidir" dedi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.