Rusya 'terör saldırıları' planlayan 'Ukraynalı ajanın' öldürüldüğünü açıkladı

Rusya 'terör saldırıları' planlayan 'Ukraynalı ajanın' öldürüldüğünü açıkladı

Kimliği açıklanmayan “sabotajcının" üçüncü potansiyel hedefinin ise kuzeybatı Leningrad bölgesindeki bir yakıt terminali olduğu bildirildi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Cuma günü yaptığı açıklamada Rus askeri ve enerji tesislerine saldırmayı planlayan "Ukraynalı bir askeri sabotajcının" vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

Devlete ait TASS haber ajansının emniyet teşkilatından aktardığına göre, "Sabotajcı, Ukrayna Savunma Bakanlığı'na bağlı HUR'un [askeri istihbarat] emriyle Rusya'da bir dizi terör eylemi gerçekleştirmeyi planlıyordu; bunların arasında Rusya Savunma Bakanlığı tesislerinin yanı sıra bir gönüllü taburunun üyeleri ve Petersburg'daki gönüllü merkezi de vardı."

Kimliği açıklanmayan “sabotajcının" üçüncü potansiyel hedefinin ise kuzeybatı Leningrad bölgesindeki bir yakıt terminali olduğu bildirildi.

FSB tarafından yayınlanan bir videoda Ukraynalı olduğu iddia edilen ajanın gözlüklü, sarışın ve zayıf bir adam olduğu görülüyor. Görüntülerden birinde açık çamurlu bir alanda bir adamın cesedi ve elinin yanında duran bir tabanca görülüyor.

FSB'ye göre “ajan" olduğu iddia edilen kişi Litvanya'nın doğusundaki Pabrade kentinde silah ve patlayıcı eğitimi aldıktan sonra Mart ayında Litvanya'dan gelmişti.

FSB ajanları başlangıçta onu Moskova bölgesinde tutuklamaya çalışmış, ancak karşılık vermesi ve kaçmayı başarması üzerine başarısız olmuşlardı.

Açıklamaya göre kendisi Leningrad bölgesinde tekrar tespit edildi ve gizli bir depodan silah almaya çalışırken öldürüldü.

Rus makamlarından gelen raporlar bağımsız kynaklarca teyit edilmiş değil. FSB, ajan olduğu iddia edilen kişi hakkında 1976 olduğu söylenen doğum yılı dışında herhangi bir kimlik bilgisi vermedi.

FSB, Rus müfettişlerin söz konusu kişiyi yasadışı patlayıcı bulundurmak ve öldürülmeden önce bir sabotaj eylemi gerçekleştirmeye hazırlık yapmakla suçladıklarını söyledi.

Aralık 2022'de Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın karşı istihbarat servislerine "hain, casus ve sabotajcı" avını hızlandırmaları emrini vermişti.

Ukrayna'nın geniş çaplı işgalinden bu yana geçen yıllarda Kremlin kendisini Batı ile jeopolitik bir açmazın içinde "kuşatılmış bir kale" olarak görüyor.

Kaynak: Mepa News, The Moscow Times

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.