Rusya'dan İran'a karşı BAE'ye destek

Rusya'dan İran'a karşı BAE'ye destek

Rusya, Körfez'deki ihtilaflı adalara ilişkin Birleşik Arap Emirlikleri'ne destek açıklaması yaptı.

Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İran arasındaki toprak anlaşmazlığına dair açıklamada bulundu.

10 Temmuz günü Rusya ile Körfez İş Birliği Konseyi tarafından yapılan ortak açıklamada, Körfez'deki ada ihtilafına ilişkin BAE'ye destek verildi.

Çin de geçtiğimiz yıl benzer bir açıklama yapmıştı.

Rusya'nın İran ile yakın iş birliğine rağmen Körfez'deki sınır ihtilafı konusunda BAE'ye destek vermesi dikkat çekti.

İki ülke uzun süredir yakın iş birliği içerisinde. Taraflar başta Suriye ve Ukrayna olmak üzere çeşitli bölgelerde yıllardır yakın olarak çalışıyor.

BAE ile İran'ın arasındaki ada ihtilafı

İran ile BAE, Körfez ülkelerinin İran ile yaşadığı klasik sorunların ötesinde bir toprak anlaşmazlığı da yaşıyor.

Her iki taraf da Hürmüz Boğazı'ndaki Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adalarının kendisine ait olduğunu iddia ediyor. 

Halihazırda üç adada İran'ın Bender Abbas merkezli Hürmüzgan Ostanı'na (eyalet) dahil bulunuyor. 13 kilometrekarelik Ebu Musa'da 2 binden fazla, 10 kilometrekarelik Büyük Tumb'da birkaç yüz kişi yaşarken 2 kilometrekarelik Küçük Tumb Adası'nda yerleşik nüfus bulunmuyor.

Söz konusu üç adanın, İran tarafından Hürmüz Boğazı bölgesinde deniz ve hava savunma amacıyla kullanıldığı da biliniyor.

hurmuzadalar.jpg

Bu adalar daha önce İngiliz mandası altındaki BAE'nin kontrolündeyken 1971'de BAE'nin İngiliz mandasından bağımsızlığını kazandığı süreçte İran tarafından işgal edilmişti.

BAE bu adalarda hak iddia etmeye o günden bugüne devam etti. Adaları işgal eden Şah rejimini 1979'da deviren İran'ın yeni rejimi bu konuda Şah dönemi politikasını sürdürdü.

1992'de İran ve BAE adalar sorununu görüşme müzakerelerine başladıysa da bu müzakerelerden sonuç çıkmadı. Bunun üzerine BAE bu durumu Birleşmiş Milletler'e şikayet ederek, adaların kendisine geri verilmesini istedi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.