Sisi rejimi Mısır'da Filistin'e destek için eylem yapan 120 kişiyi tutukladı

Sisi rejimi Mısır'da Filistin'e destek için eylem yapan 120 kişiyi tutukladı

Mısır'da Filistin'e destek için protesto gösterilerine katılan 120 kişinin tutuklandığı bildirildi.

Mısırlı bir insan hakları grubuna göre, Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana en az 120 kişi Filistinlilerle dayanışma eylemleri nedeniyle Mısırlı yetkililer tarafından tutuklandı.

Mısır Kişisel Haklar İnisiyatifi (EIPR) Perşembe günü yayınladığı bir raporda, avukatlarının Mısır Yüksek Devlet Güvenlik Savcılığı önünde sekiz ayrı davada tutuklananları temsil ettiğini belirtti.

EIPR'ye göre ikisi çocuk olmak üzere 90 kişi halen tutuklu yargılanıyor.

Son olarak 30 Nisan'da beş erkek, bir Filistin dayanışma eylemi nedeniyle İskenderiye'deki evlerinden gözaltına alındı. Bu kişiler, İskenderiyeli bir sendikacı olan Şahi Muhammed ile birlikte "rejimi devirmek amacıyla terörist bir grup kurmak", "kamu huzurunu bozmak için toplantı çağrısı yapmak" ve "yalan haber yaymakla" suçlanarak mahkemeye çıkarıldı.

Rapora göre altı kişinin tamamı tutuklu yargılanıyor.

Öte yandan, aralarında iki çocuğun da bulunduğu altı Mısırlı daha Kahire'deki Daru's Selam köprüsüne Filistinlilere destek sloganları yazdıkları gerekçesiyle tutuklandı.

EIPR'ye göre gözaltılar savaşın ilk ayı olan Ekim 2023'ten itibaren başladı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik işgaline karşı düzenlenen kitlesel protestoların ardından 24 ve 25 Ekim tarihlerinde Kahire'deki Tahrir Meydanı yakınlarında en az 28 kişi gözaltına alındı.

27 Ekim'de Kahire'deki El Ezher Camii yakınlarında gerçekleşen Filistin yanlısı gösteriler nedeniyle 11 kişi daha gözaltına alındı.

Rapora göre en az 11 kişi de sosyal medyada Filistinlileri destekleyen paylaşımlarda bulundukları için gözaltına alınarak tutuklandı.

Nisan ayı başlarında başkentteki Gazeteciler Sendikası önünde düzenlenen bir protestoya katıldıkları için 14 kişi daha tutuklandı.

Çoğunluğu kadın araştırmacılar, avukatlar, gazeteciler ve öğrencilerden oluşan on dokuz kişi de Kahire'deki Birleşmiş Milletler Kadın Merkezi önünde düzenlenen bir protestoya katıldıkları için gözaltına alındı.

EIPR açıklamasında "Filistin'e desteklerini ifade ettikleri gerekçesiyle keyfi olarak tutuklanan tüm sanıkların derhal serbest bırakılması ve haklarındaki tüm suçlamaların düşürülmesi çağrısında bulunuyoruz." denildi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.