Somali ordusunda 'gıda hırsızlığı' skandalı

Somali ordusunda 'gıda hırsızlığı' skandalı

ABD, ordunun gıda ve yakıt masraflarını karşılayamaması üzerine 2017 yılında Somali'ye yönelik savunma yardımlarının bir kısmını askıya aldı.

Somali’deki Mogadişu yönetimi, ABD tarafından eğitilen seçkin bir komando birliğinin bazı üyelerini ABD tarafından hibe edilen erzakları çaldıkları gerekçesiyle görevden uzaklaştırdığını ve gözaltına aldığını açıkladı.

Somali ordusunun özel eğitimli komando birliği olarak lanse edilen Danab birimi, El Kaide bağlantılı Eş Şebab ile mücadelede ABD destekli çalışmaların önemli bir ayağını oluşturuyor.

Amerika Birleşik Devletleri Şubat ayında Danab için beş askeri üs inşa etmek üzere 100 milyon dolardan fazla harcama yapmayı taahhüt etmişti.

Somali Savunma Bakanlığı Perşembe günü geç saatlerde yaptığı açıklamada söz konusu hırsızlık olayını uluslararası ortaklarına bildirdiklerini ve soruşturmanın sonucunu paylaşacaklarını söyledi.

ABD'li bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada Washington'un tüm yolsuzluk suçlamalarını ciddiye aldığını söyledi.

ABD desteğinin askıya alınıp alınmadığına doğrudan değinmeyen yetkili, "Gelecekte yardımı etkileyebilecek olayları önlemek için gerekli güvenlik ve hesap verebilirlik önlemlerini oluşturma konusunda Danab ile görüşmeyi dört gözle bekliyoruz" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri 2017 yılında 3.000 kişilik Danab'ın Eş Şebab'a karşı hızlı müdahale saldırı gücü olarak hareket etmesi için eğitilmesine ve donatılmasına yardım etmeyi kabul etti. EŞ Şebab 2006 yılından bu yana İslami bir yönetim kurmak üzere ABD ve Batılı ülkeler tarafından desteklenen Mogadişu yönetimine karşı bir savaş yürütüyor.

Danab, 2022'den bu yana Somali ordusu ve müttefik klan milisleri tarafından yürütülen ve başlangıçta Somali'nin merkezindeki Eş Şebab'dan toprak parçalarını geri almayı başaran askeri saldırıya yoğun bir şekilde dahil oldu.

Ancak, hükümet müttefiki güçlerin kırsal bölgeleri elinde tutmakta zorlanması ve Eş Şebab'ın başkent Mogadişu da dahil olmak üzere büyük çaplı saldırılar düzenlemeye devam etmesiyle birlikte operasyon ivme kaybetti.

Washington, ordunun gıda ve yakıt masraflarını karşılayamaması üzerine 2017 yılında Somali'ye yönelik savunma yardımlarının bir kısmını askıya aldı.

ABD ayrıca sık sık Eş Şebab savaşçılarını hedef alan insansız hava aracı saldırıları düzenliyor. Ancak bu saldırıların birçoğunda sivil kayıpların yaşandığına dair raporlar da gündeme geliyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.