Suriye'nin Türkiye sınırına yakın kasabasında bombalı araç saldırısı

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın kasabasında bombalı araç saldırısı

Azez kasabasındaki patlama halkın orucunu açtıktan sonra alışveriş için sokaklara akın ettiği vakitte gerçekleşti.

Suriye'nin kuzeyindeki Halep vilayetine bağlı Azez kasabasında kalabalık bir pazar yerinde bomba yüklü bir aracın infilak ettirilmesi sonucu en az 7 kişi öldü, 30 kişi de yaralandı.

Bölge sakinleri ve kurtarma ekipleri Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada patlamanın Cumartesi günü geç saatlerde, kent sakinlerinin Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında iftarlarını yaptıktan sonra alışveriş ettikleri sırada meydana geldiğini söyledi.

Suriye Sivil Savunma ekipleri (Beyaz Baretliler) patlamanın kalabalık pazar yerini yerle bir etmesi sonucu en az 30 kişinin yaralandığını ve bazı ağır yaralıların yerel hastanelere sevk edildiğini söyledi.

Beyaz Baretliler, X'te yayınladıkları bir mesajda ilk belirlemelere göre ikisi çocuk 3 kişinin patlamada hayatını kaybettiğini belirtti.

Beyaz Baretliler, "Ekiplerimiz yaralıların birçoğunu kurtararak tedavi etti ve bölgede incelemelerde bulundu" dedi.

"Patlama aynı zamanda bölgedeki dükkanlarda, sivillerin evlerinde, arabalarda ve motosikletlerde büyük hasara yol açtı."

Patlamanın meydana geldiği yerin yakınında bulunan ve ailesiyle birlikte alışveriş yapan Yasin Şalabi, Reuters'a yaptığı açıklamada, patlama sırasında bölgede "alışveriş yapanların yoğunlukta olduğunu" doğruladı.

Patlamanın sorumluluğunu üstlenen olmadı.

2011'den bu yana iç savaş halinde olan Suriye bölünmüş bir ülke olmaya devam ediyor. Beşar Esed, müttefikleri Rusya, İran ve Lübnan'daki Hizbullah grubunun yardımıyla ülkenin üçte ikisinin kontrolünü yeniden ele geçirdi.

Kuzeybatı ise hala muhalif güçlerin kontrolü altında.

Türkiye sınırına yakın Azez, Ankara tarafından desteklenen Esed karşıtı Suriyeli muhalif grupların kontrolünde. Bölge aynı zamanda, ülkedeki meşru otorite olduğunu savunan Suriye geçici hükümetine de ev sahipliği yapıyor.

PKK’nın Suriye’deki yapılanması olan ABD destekli YPG güçleri daha önce de bu bölgede saldırılar düzenlemişti. Grup Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde geniş alanları kontrol ediyor.

YPG, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından “terör örgütü" olarak tanımlanan PKK’nın Suriye kolu olarak görüyor.

Azez, önemli bir Kürt nüfusa ev sahipliği yapan ve çoğunluğu Arap olan bir kasaba.

Bölge Kasım 2022'de bir füze saldırısına maruz kalmış ve en az beş kişi hayatını kaybetmişti. 2017 yılında kasabanın adliye binası önünde bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu 40'tan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.