Suudi Arabistan Neom'a finansman sağlamak için İslami tahvil piyasasından yararlanacak

Suudi Arabistan Neom'a finansman sağlamak için İslami tahvil piyasasından yararlanacak

Megakent hedefleri küçülürken Neom, İslami tahvil satışından 1.3 milyar dolar destek sağlamayı hedefliyor

Suudi Arabistan, Neom megakent projesi için İslami tahvil satışından bir milyar doların üzerinde kaynak sağlamayı planlarken, çöl projesine yönelik hedeflerin küçültüldüğü bildirildi.

Bloomberg'in haberine göre Neom, 1.5 trilyon dolarlık megakent projesinin finansmanını desteklemek amacıyla İslami tahvil ya da sukuk satışından 1.3 milyar dolar kadar kaynak sağlamayı planlıyor.

Suudi Arabistan 2030 yılına kadar 170 km uzunluğundaki düz hatlı şehirde 1,5 milyon kişinin yaşamasını planlıyordu. Ancak Bloomberg'in daha önce bildirdiğine göre yetkililer artık o zamana kadar sadece 300.000 kişinin burada yaşamasını bekliyor.

Neom, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın Suudi Arabistan ekonomisini petrol gelirlerine daha az bağımlı hale getirme ve turizm, sanayi ve hizmet sektörünü canlandırma planının en önemli projesi olarak lanse ediliyor.

Bloomberg Temmuz ayında Neom'un yerel kredi kuruluşlarından 2.7 milyar dolar kredi toplamayı umduğunu bildirdi. Şimdiye kadar Neom'un finansmanının çoğu krallığın devlet varlık fonundan geldi.

Yatay bir şehir olan The Line'da hiç araba ya da yol bulunmayacak ve şehir boyunca uzanan yüksek hızlı bir tren hizmeti olacak. 2022'de ortaya çıkan tasarımlara göre, projenin bir parçası olarak yaklaşık 500 metre yüksekliğinde ve 120 km uzunluğunda iki paralel, aynalı bina da planlanıyor.

Neom'un ayrıca su üzerinde yüzen sekiz kenarlı bir şehir, katlanmış dikey bir köye sahip bir kayak merkezi ve Sindalah adında Kızıldeniz'de lüks bir ada tesisi de içereceği belirtiliyor.

Söz konusu çabaların bir sonucu oldu. Mart ayında Suudi Arabistan, petrol dışı ekonomisinin 2023 yılında tarihi bir dönüm noktasına ulaşarak ülkenin reel GSYH'sine yüzde 50 katkıda bulunacağını bildirdi.

Kızıldeniz turizmi ve Gazze savaşı

Ancak krallığın milyonlarca yabancı sakini ve yatırımcıyı çekme planları, alkolün hala genel olarak yasak olduğu muhafazakar bir kültür de dahil olmak üzere engellerle karşılaşıyor. Ocak ayında basında çıkan haberlere göre krallık, sadece diplomatlara hizmet verecek ülkenin ilk içki dükkanını açmaya hazırlanıyordu.

Middle East Eye'ın daha önce bildirdiğine göre, Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz kıyı şeridini ziyaret eden Batılı turistler, güzelliğine dikkat çekmekle birlikte yüksek fiyatlar ve zorba bürokrasiye dikkat çekerek karışık tepkilerle ülkeden ayrıldılar.

Suudi Arabistan ayrıca Katar, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin lüks gayrimenkul geliştirme alanındaki sert rekabetiyle de karşı karşıya.

Gazze'deki savaş da yatırımcılar ve gezginler arasında jeopolitik endişeleri yeniden gündeme getirdi.

Yemen'deki Husi güçleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına misilleme olarak ticari gemiciliğe karşı bir saldırı başlattı.

Arap komşularını hedef almadıklarını söyleseler de, insansız hava araçları ve füze saldırıları Kızıldeniz'de yolcu gemilerinin seferlerini iptal etmelerine yol açarak saldırılarının Suudi Arabistan'ın turizm ve kalkınma hedeflerini nasıl olumsuz etkileyebileceğinin sinyalini verdi.

Neom projesinin bir parçası olan Kızıldeniz tatil beldesi Sindalah'ın bu yıl içinde açılması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.