Tarih | 13 Temmuz 1931: Keşmir 'Şehitler Günü' katliamı

Tarih | 13 Temmuz 1931: Keşmir 'Şehitler Günü' katliamı

13 Temmuz 1931 tarihinde Keşmir'de Müslümanlara karşı geniş kapsamlı bir katliam meydana geldi.

Hint işgali altındaki Keşmir'de direniş onlarca yıldır devam ediyor.

Keşmirli Müslümanların direnişi Hint işgal yönetiminin katliamlarıyla bastırılmaya çalışılıyor.

Keşmir'in direniş tarihinin ilk katliamlarından biri de 13 Temmuz 1931 günü yaşandı.

O günlerde Cammu Merkez Hapishanesi'nin müdürünün, Müslüman bir polis olan Fazal Dad Kur'an okurken bunu alıp yere atması olaylara sebebiyet vermişti. Penç Sure denilen, 5 surenin birleşiminden müteşekkil bir cüz okuyordu. Olay Müslümanları öfkelendirdi. Haber Srinagar'a ulaştığı zaman, şehirde kargaşa vardı.

21 Haziran 1931 günü Klimmah-i Mualla bölgesinde on binlerce Müslümanın katıldığı toplantılar düzenlendi. Toplantılar, aralarında Şeyh Muhammed Abdullah ve Mirveys Mevlevi Muhammed Yusuf Şah'ın da bulunduğu yedi temsilciden oluşan kollektif bir liderliğin teşkil edilmesiyle neticelendi. Toplantı sona ermekteyken, Abdulkadir Han sahneye çıktı ve kalabalığa şöyle hitap etti:

"Müslüman kardeşlerim! Yüce Kur'an'a edilen saygısızlık sorununu sizleri tatmin edecek şekilde çözemeyecekler. Artık, maruz kaldığınız zulüm ve vahşeti sona erdirmek için, güce daha büyük bir güçle karşılık vermenin zamanı gelmiştir. Sadece kendi gücünüze dayanıp güvenmeli ve zulme karşı amansız bir savaş vermelisiniz. -Parmağıyla sarayı işaret ederek gürledi-: Onu yerle bir edin!"

Bu ateşli konuşma Abdulkadir'in tutuklanıp yargılanmasına yol açtı. Müslümanlar onunla dayanışma gösterdiler ve her duruşmada yerlerini aldılar. Bu sebeple yetkililer "atmosferin Muhammedan duygusallığı ile dolu olduğunu" ifade ederek, davanın görülme yerini Ceza mahkemesinden, Han'ın tutulduğu Merkez cezaevine aldılar.

Duruşma günü yaklaşık 5 bin Müslüman cezaevi önünde toplandı ve Abdulkadir Han lehine sloganlar attı, ardından cezaevi yerleşkesine girdiler. Öğle namazı vakti geldiğinde bir Keşmirli ayağa kalkıp ezan okumaya başladı, Dogra askerleri ona ateş açıp öldürdüler. Bunun ardından başka bir Keşmirli onun kaldığı yerden ezana devam etti. Bu bu şekilde devam etti ve ezan tamamlanana kadar 22 Keşmirli katledildi.

kesmir6.jpgkesmir7.jpgkesmir8.jpgkesmir9.jpg

13 Temmuz katliamının kurbanları

Keşmirliler, bu günü "Şehitler Günü" olarak anıyor ve bölgedeki direnişin başlangıcını bu tarihe dayandırıyor.

Keşmir meselesi

Hindistan işgali altındaki Keşmir, uzun yıllardır baskı ve katliamlarla anılan bir diğer İslam coğrafyası. 70 yılı aşkın süredir Müslümanlara yönelik ihlallerin devam ettiği Keşmir, aktif olarak da Hint işgaline karşı Müslümanların direnişine sahne oluyor.

Keşmir’in tamamında 15 milyondan fazla Müslümanın yaşadığı biliniyor. Keşmir toprakları Pakistan, Hindistan ve Çin arasında paylaşılmış durumda.

Hindistan, İngiltere’nin kendisine bağımsızlık verdiği 1947 yılından bu yana Keşmir’i işgal altında tutuyor. Müslüman Keşmir halkı ise bölgede Hint yönetimini istemiyor.

Müslümanlara karşı ihlaller Keşmir’in Hint işgali altındaki kısmı olan Cammu Keşmir’de yoğun olarak yaşanıyor. Müslüman halk burada Hint işgaline direniş gösteriyor. Bölgedeki sivil ve askeri direnişi baskı altına almak isteyen Hindistan, Keşmir’de 1.2 milyon asker bulunduruyor.

Hindistan bir yandan da Keşmir’i Hindulaştırmak ve Müslüman kimliğini yok etmek istiyor. Bu amaçla Müslümanlar evlerinden sürülürken bölgeye Hindular için yerleşim yerleri inşa ediliyor. Hinduların bölgeye yerleşmesi için teşvikte bulunuluyor.

Keşmir Müslümanları halen Hindistan’ın sistematik katliam, işkence, taciz ve tecavüzleriyle karşı karşıya. Bölgede İslam’ın yaşanması, camilerde bir araya gelinmesi gibi pratikler dahi Hindistan tarafından engellenerek gündelik yaşam Müslümanlar için imkansız hale getirilmek isteniyor.

kesmir-infografik.jpg

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.