Tarihin ilk hava savunma silahı: Balon Savar

Tarihin ilk hava savunma silahı: Balon Savar

Paris'i kuşatma altına alan Prusya güçleri, şehirden kalkan balonları vurabilmek için tarihin ilk hava savunma silahını icat etti.

Fransa'nın balon seyahatlerine karşı dönemin Prusya güçleri komutanı Alfred Krupp, bir çeşit uçak savar silahı icat etti. 37 milimetrelik silah ile balonlar hedef alınmaktaydı. Bazı kaynaklar bu silaha 'balonsavar' yada 'balon savunma silahı' adını vermişlerdi. 

Silah, balon görünür görünmez ateşlemeye hazır bir şekilde Prusya askeri savunma hatlarına yerleştirildi. Bu silah sayesinde beş Fransız balonu iniş yapmaya zorlandı, 3 Fransız balonu da imha edildi. 

7 Ekim 1870 tarihinde Fransa İçişleri Bakanı Leon Gambetta,  bu balonlar aracılığıyla seyahat etti. Paris'ten en son balon 28 Ocak 1871 tarihinde Rusya ile yapıldığı gün kalktı. Bu balonlardan bir örnek günümüzde Dresden kentindeki askeri müzede bulunuyor. Diğer bir örnek de Berlin'deki Almanya Tarihi Müzesi'nde bulunmaktadır. 

Dünyadaki ilk ipsiz balon seyahati, 21 Kasım 1883 yılında Paris'te yapıldı. Bu dönemde Fransız devrim savaşları yaşanmaktaydı. Prusya güçleri Paris'i kuşatmıştı ve şehrin tedarik yolları tamamen kesilmişti. Paris'teki güçler Fransa'nın geri kalanındaki bölgeler ile iletişime geçebilmek için balonları icat ettiler. Bu dönemde Paris'ten kalkan balonlar çok sayıda insan taşımaktaydı. Aynı zamanda kuşatma altındaki şehre bu balonlarla ihtiyaç malzemeleri taşınıyordu. Bununla birlikte, haberleşme için de bu balonlar kullanılıyordu. 

Prusya güçleri Paris'e ulaşan bütün tedarik yollarını kestiği sırada, ilk seyahat Neptün isimli bir balon ile 23 Eylül tarihinde gerçekleştirildi. Bu olaydan kısa bir süre sonra balon seyahatleri düzenli bir hal almaya başladı. Bu uçuşlarda tek seferde 164 yolcu ile birlikte çok sayıda mektup ve ordunun ihtiyaç duyduğu malzemeler taşınmaktaydı. 

Bu dönemde kuşatma altındaki Paris'ten diğer bölgelere 66 balon seyahati yapıldı ve 2,5 milyon mektup taşınmış oldu. Fransa, o dönem demiryolları bölgesinde  iki balon fabrikası kurmuştu. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.