Ukrayna Tarım Bakanı milyonlarca dolarlık yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alındı

Ukrayna Tarım Bakanı milyonlarca dolarlık yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alındı

Mykola Solskyi, büyük bir tarım şirketinin başkanı ve milletvekili olduğu dönemde 7 milyon dolardan fazla değere sahip araziye yasadışı yollardan el koymakla suçlanıyor.

Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solskyi, milyonlarca dolarlık bir yolsuzluk soruşturmasında resmen şüpheli ilan edilmesinin ardından gözaltına alındı.

Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana ciddi yolsuzluk skandallarıyla sarsılan Kiev, AB üyeliği hedefinin bir parçası olarak yolsuzlukla mücadele çabalarını güçlendirme sözü vermişti.

Solskyi, büyük bir tarım şirketinin başkanı ve parlamento üyesi olduğu dönemde 7 milyon dolardan fazla değere sahip araziye yasadışı yollardan el koymakla suçlanıyor.

Savcılar, yolsuzlukla mücadele mahkemesinin kendisinin 24 Haziran'a kadar gözaltında tutulmasına karar verdiğini söyledi.

Kefalet 75.7 milyon grivna (1.9 milyon dolar) olarak belirlendi.

Solskyi bu hafta istifasını sundu ve soruşturmada işbirliği yapacağına söz verdi.

Savcılar Cuma günü yaptıkları açıklamada, aralarında devlet memurlarının da bulunduğu onlarca kişiyi daha bu davada suçladılar.

Bir dizi tarım işletmesinin sahibi olan Solskyi, 2019 yılında Ukrayna parlamentosuna seçilmiş ve Mart 2022'de tarım bakanı olarak atanmıştı.

Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden bu yana Ukrayna'da birçok yolsuzluk vakası ortaya çıktı, ancak bunlar genellikle alt düzey yetkilileri kapsıyor ve ordu tedarikiyle ilgiliydi.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçen yıl ordudaki bir dizi ihale skandalı nedeniyle ülkenin savunma bakanını görevden almıştı.

Savcılar ayrıca, cephe hattındaki Zaporijya bölgesindeki bölge konseyi başkan yardımcısını bir ay süreyle görevden uzaklaştırdıklarını açıkladı. Yetkilinin en az 650.000 grivna (16.000 dolar) değerinde bir rüşvet skandalına karıştığı tespit edildi.

Savcılar soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.