Vietnam'da hava kalitesinin artması için motosiklet yasaklanıyor

Vietnam'da hava kalitesinin artması için motosiklet yasaklanıyor

Vietnam’da yetkililer Güneydoğu Asya’nın en düşük kalitedeki havasını soluyan başkent Hanoi’nin hava kalitesini arttırmak için büyük adımlar atıyorlar.

Vietnam’da yetkililer Güneydoğu Asya’nın en düşük kalitedeki havasını soluyan başkent Hanoi’nin hava kalitesini arttırmak için büyük adımlar atıyorlar. Bu önemli tedbirlerden biri de 2030 yılı itibarı ile şehirde motorsiklet kullanımının yasaklanması olacak.

Al Jazeera'nın haberine göre Hanoi, 2016 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hazırlanan listede, Güneydoğu Asya bölgesinde sadece Tayland sanayisinin başkenti olan Saraburi tarafından geçilerek en kalitesiz ikinci havaya sahip ülke ünvanını almıştı.

2017 yılında yapılan ölçümlere göre ise sadece 38 gün "iyi" havaya sahip olduğu tespit edilmişti. 7,7 milyon kişiye ev sahipliği yapan şehir, her gün trafiğinde yer alan binlerce motorsiklet ile ünlü.

w2.jpg

Şehirdeki kirliliğin sebebinin yüksek emisyon değeri taşıyan eski teknoloji makinalar tarafından işletilen motorsikletler ile birlikte, kömürle çalışan enerji santralleri, ağır sanayi tesisleri, artan devasa yapı projeleri ve civarda yakılan anızlar olduğu düşünülmekte.

Kirlilik bölgenin en kurak dönemi olan Aralık ile Şubat ayları arasında en üst seviyelere ulaşmakta. Bu dönemde Güney Çin’den bölgeye kirli hava taşıyan rüzgar esintileri de durumu daha da kötüleştirmekte. 

Bu ciddi problem ile başa çıkabilmek için Hanoi İl Genel Meclisi toplu taşımayı özendirme maksadı ile 2030 yılından sonra motorsiklet kullanımına izin verilmemesi kararı aldı.

Meclis aynı zamanda, halkı çevreyi daha av kirleten bio yakıt gibi alternatiflere yönlendirerek, oldukça eski ve kirli bir yöntem olan kömür sobası kullanımından caydırmak amacıyla dikmeyi hedeflediği 1 milyon ağacın %80’inin toprakla buluşması ise şimdiden sağlandı.

Tüm bu çabaların Vietnamın başkenti olan Hanoi’nin havasında gözle görülür bir gelişmeyi beraberinde getirmesi ve sakinlerinin de yaşam kalitesini artırması beklenmekte.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.