"Yahudi yerleşimcilerin silahları ABD'den gidiyor"

"Yahudi yerleşimcilerin silahları ABD'den gidiyor"

İşgal altındaki Filistin topraklarına yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerin silahlarının ABD tarafından temin edildiği ifade ediliyor.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir geçen ay sivillere saldırı tüfekleri dağıtmaya başladığında Washington'dan hızlı bir tepki geldi.

ABD'li yetkililerin, Ben-Gvir'in bakanlığının Amerikan şirketlerinden sipariş ettiği 24 bin yeni tüfek de dahil olmak üzere silah sevkiyatını durdurmakla tehdit ettiği söylendi.

Ancak söz konusu söylemlere rağmen ABD silahları, işgal altındaki Filistin topraklarına yerleştirilen Yahudi yerleşimcilere gönderilmeye devam ediliyor.

Eski bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Middle East Eye'a yaptığı açıklamada Amerikan silahlarının Batı Şeria'daki yerleşimciler tarafından kullanıldığının "neredeyse kesin olduğunu" söyledi.

Geçen ay istifa edene kadar Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi-Askeri İşler Bürosu'nda direktör olarak görev yapan Josh Paul duruma ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"ABD'nin ihraç edeceği silahların bir kısmı İsrail ordusuna resmi olarak gidecek ve tabii ki askerlik çağındaki yerleşimcilerin çoğu yedek asker. Yani bu kişiler Ben-Gvir tarafından dağıtılıp dağıtılmadığına bakılmaksızın silahlarını İsrail ordusundan alacaklar."

Kamuya açık bilgiler, ABD'nin İsrail'e tabanca ve bazı tüfek türlerinde yaptığı ihracatın bu yılın ilk dokuz ayında önceki üç aya kıyasla önemli ölçüde arttığını gösteriyor.

Satışların önemli bir kısmının ise gizli tutulduğu belirtiliyor.

Women for Weapons Trade Transparency'nin kurucu yönetim kurulu üyesi ve Center for International Policy'de araştırma görevlisi olan Lillian Mauldin yaptığı açıklamada "Tüm bu satışlar Kongre'ye ve özellikle de kamuoyuna karşı tamamen şeffaf olsaydı sanırım çok daha fazla öfkeye yol açardı." ifadelerini kullandı.

Yahudi yerleşimciler özellikle işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılara aktif olarak katılıyor.

2023 yılı başından bu yana Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler ve İsrail güçleri tarafından düzenlenen saldırılarda yaklaşık 450 Filistinli hayatını kaybetmiş durumda.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum