Yemen'de ülkeyi ikiye bölmeyi amaçlayan karar imzalandı

Yemen'de ülkeyi ikiye bölmeyi amaçlayan karar imzalandı

Birleşik Arap Emirlikleri destekli ayrılıkçı grupların Yemen'deki faaliyetlerinin son dönemde hız kazandığı ifade ediliyor.

Yemen'de parçalanma ihtimali her geçen gün daha çok belirginleşiyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi (GGK), Yemen'in ikiye bölünmesi konusundaki eğilimini bir kez daha vurguladı.

8 Mayıs günü geçici başkent Aden'de bir araya gelen GGK liderliği bir "ulusal beyannameye" imza attı.

Beyannamede 1990 öncesindeki sınırlarıyla "Güney Yemen"in yeniden tesis edilmesi amacına vurgu yapıldı. Yemen 1990 yılına kadar Kuzey Yemen ve Güney Yemen olarak ikiye bölünmüş haldeydi. 1990 yılında imzalanan bir anlaşmayla iki ülke tek bir devlet haline getirilmişti.

Toplantıda bir araya gelen GGK yetkilileri, Güney Yemen halkının bölgede kendi egemenliğine karar vermesi gerektiğine atıf yaparken sorunun uluslararası bir uzlaşı yoluyla çözülmesine vurgu yapıldı.

BAE destekli GGK'nin hamleleriyle Yemen'in İran destekli Husilerin kontrolündeki kuzey kısmının terk edilmesi ve kontrol altındaki bölgelerde yeni bir devlet kurulması tasarlanıyor.

Yemen'in ikiye bölünmesi halinde ülke İran destekli bir bölge ve BAE destekli ikinci bir bölge olmak üzere resmi olarak ikiye ayrılmış olacak.

Böylesi bir durumun ülkedeki krizi derinleştireceğinden endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.