100'den fazla BBC çalışanı kendi kurumlarını İsrail yanlısı yayın yapmakla suçladı
Mektupta çalışanlar BBC'yi İsrail'in Gazze'deki savaşını haberleştirirken 'doğru ve kanıta dayalı' gazetecilik yapmamakla suçluyor.
İngiliz basınında yer alan haberlere göre BBC, 100'den fazla çalışanı tarafından İsrail'in Gazze'de bir yılı aşkın süredir devam eden savaşına ilişkin haberlerinde İsrail yanlısı bir “önyargıya” sahip olmakla suçlandı.
BBC Direktörü Tim Davie ve CEO Deborah Turness'e gönderilen mektupta çalışanlar, kurumlarını "doğru kanıta dayalı ve tutarlı bir şekilde adil" gazetecilik yapmamakla eleştirirken, kendi editoryal standartlarına uymamakla da suçladı.
İlk olarak Cuma günü The Independent tarafından haberleştirilen mektupta, İngiliz yayın kuruluşunun 100'den fazla çalışanının yanı sıra medya sektörü, aktörler, siyasetçiler ve kamuoyunda tanınan diğer isimlerden de imzalar yer aldı.
Mektupta, "İsrail'in eylemlerinden dolayı hesap vermesi söz konusu olduğunda temel gazetecilik ilkeleri göz ardı edilmektedir" denildi.
"BBC, Yahudi lobisine ve İsrail'e boyun eğdi"
Mektubu imzalayanlar, yayıncı kuruluşu “korkmadan ve kayırmadan” haber yapmaya ve Gazze'yle ilgili haberlerinde “adil, doğru ve tarafsız olmaya yeniden başlamaya” çağırdı.
Mektupta ayrıca BBC'den, İsrail ordusu saldırılar gerçekleştirdiğinde manşetlerde failin İsrail olduğunun vurgulanması, 7 Ekim 2023'teki “olaylardan önceki tarihsel bağlamın” dahil edilmesi ve röportajlarda İsrailli yetkililere ve temsilcilere “güçlü bir şekilde meydan okunması” gibi bir dizi editoryal gerekliliği uygulaması istendi.
Mektupta ayrıca BBC'nin dışarıdan gazetecilerin Gazze'ye girişinin İsrail güçleri tarafından yasaklandığını açıkça belirtmesi talep edildi.
The Independent'a konuşan mektubu imzalayanlardan biri, BBC'nin İsrail güçleri tarafından öldürülen Filistinlilerle ilgili “bir dizi insanlık dışı ve yanıltıcı manşet” yayınladığını söyledi.
İsrail medyası haberlerinde Gazzelilerin acılarını sansürlüyor
İmzacılardan bir diğeri de yayın kuruluşunun Filistinlilere “her zaman güvenilmez bir kaynak” muamelesi yaptığını, ancak ordunun yanlış bilgi yaydığına dair çok sayıda kanıt olmasına rağmen “her zaman olayların İsrail versiyonunu verdiğini” söyledi.
Mektupta ayrıca aralarında ITV ve Sky News'in de bulunduğu diğer İngiliz medya kuruluşlarının da hatalı davrandıkları vurgulandı.
BBC mektubun iddialarını reddederek “hata yaptıklarında ya da haber verme şekillerinde değişiklik yaptıklarında” “şeffaf olduklarını” söyledi.
Yayın kuruluşu ayrıca haberlerinde “tek bir dünya görüşünü yansıtmadığını ve yansıtamayacağını” da sözlerine ekledi.
Kamu yayıncısı, başta İsrail şiddetinin Filistinli kurbanları olmak üzere, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına ilişkin haberleri nedeniyle birçok kez eleştiri oklarının hedefi oldu.
Bu yılın Temmuz ayında BBC, Down Sendromlu 24 yaşındaki Muhammed Buhar'ın Gazze kent merkezinin Şucaiye mahallesinde üzerine salınan bir ordu köpeği tarafından parçalandıktan sonra İsrail ordusu tarafından ölüme terk edilmesinin ardından engelli bir Filistinlinin İsrail güçleri tarafından öldürülmesini "yalnız bir ölüm" olarak tanımlamıştı.
Gazze: Down sendromlu Muhammed, İsrail askerlerinin köpekleri tarafından parçalandı
BBC, Muhammed'in ölümünden makalenin 16. paragrafına kadar bahsetmemiş ve hikayeyi 24 yaşındaki çocuğun savaşta yaşayan engelli bir adam olarak karşılaştığı zorluklarla yönlendirmeyi seçmiştir.
Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine yayıncı kuruluş habere ilişkin ilk tweet'i sildi ve başlığı "Down sendromlu Gazzeli adam İsrail ordusunun köpeği tarafından saldırıya uğradı ve ölüme terk edildi" şeklinde değiştirdi.
Benzer bir şekilde, İngiltere merkezli sekiz BBC çalışanı geçen yıl Kasım ayında bir mektup yazarak yayın kuruluşunu Filistinli kayıplarla ilgili haberlerde “çifte standart” uygulamakla, Hamas'ı savaş sırasında tek kışkırtıcı olarak göstermekle ve Filistinlilerin acılarıyla Ukraynalıların acılarıyla olduğu gibi empati kurmamakla suçladı.
İsrail'in Gazze'deki savaşının başlangıcında, BBC'nin askeri saldırıya ilişkin yayınları nedeniyle personelin tuvaletlerde "ağlarken bulunduğu" yönünde haberler ortaya çıkmıştı.
Buna ek olarak, BBC'nin savaşla ilgili erken dönem haberleri, deneyimli muhabir Bassam Bounenni gibi isimlerin BBC'nin Kuzey Afrika muhabirliğinden istifa etmesine neden oldu.
UNICEF: Cebaliye'de iki günde 50'den fazla çocuk öldürüldü
BBC Arapça çalışanlarından bazıları da sosyal medyada Filistin yanlısı görüşler sergiledikleri gerekçesiyle soruşturmaya uğradı ve işten çıkarıldı.
İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü soykırım savaşında Cumartesi günü itibarıyla 43.314 Filistinli katledildi. En az 10.000 Filistinlinin ise İsrail saldırıları nedeniyle yerle bir olan binaların enkazı altına kaldığı ifade ediliyor.
İsrail'in bu bölgelerdeki eylemleri tüm dünyada kınanmakta ve pek çok kişi tarafından savaş suçu ve soykırım olarak nitelendirilmektedir.
Kaynak: Mepa News