'11 meyve suyu markasından 7’si mısır şurubu kullanıyor'
İncelemelerini sosyal medya hesabı Instagram’dan #NeYediğiniziBilin etiketiyle paylaşan Gıda Dedektifi, meyve sularına ilişkin incelemelerini şu ifadelerle duyurdu.
İncelemelerini sosyal medya hesabı Instagram’dan #NeYediğiniziBilin etiketiyle paylaşan Gıda Dedektifi, meyve sularına ilişkin incelemelerini şu ifadelerle duyurdu:
Şimdi genel değerlendirme yapma zamanı. Toplam 11 farklı markaya tek bir grafikte bakacak olursak, şeker oranlarını açıkça karşılaştırabiliyoruz. Bu markalar arasında yalnızca dört markada Glikoz-fruktoz şurubu bulunmuyor. Bunlar; Tropicana, Dimes, Sek ve Migros markalarıdır. Diğer markaların tamamında şekerli üretim haricinde mısır şurubu içeren üretimler de mevcuttur.
Bu aşamada farklı bir hususa daha dikkat çekeceğiz. Öyle ki, bu grafikte yer alan Juss markası aynı zamanda Dooy ve Mis markalarının da üreticisi konumundadır. Juss markasının üretici firması olan Oğuz Gıda; Dooy markasını A101 marketleri, Mis markasını ise Şok marketler için Private Label yani özel marka üretim olarak üretmektedir.
Bu haliyle, markası ve fiyatları da değişkenlik gösteren bu markaların içindeki şeker oranı da farklılaşmaktadır. Dooy tek bardakta 38 gr. şeker içerirken, Mis tek bardakta 29,25 gr. şeker içermektedir. Aradaki fark tek bardakta 4 tane küp şekerde fazladır.
Aynı şekilde bu grafikteki en düşük şeker oranına sahip Tamek firması, aynı zamanda en yüksek şeker oranına sahip 2. ve 3. markalar olan Jucy ve Harras markasının üreticisi konumundadır. Tamek Şeftali Nektarı tek bardakta 25 gr. şeker içerirken, Jucy ve Harras markaları 37,25 gr. şeker içermektedir. Bu markalar arasında da aradaki fark tek bardakta yaklaşık 6 tane küp şeker kadardır.
Son olarak glikoz-fruktoz şurubu içermeyen dört markanın karşılaştırmasını yaptığımızda bunlardan en düşük şeker oranına sahip markanın Migros ve Sek markaları olduğunu görüyoruz. Sek markasının Tat Gıda’nın, Migros markasının ise Dimes Gıda tarafından üretildiğini belirtelim.
Mısır şurubu nedir?
Mısır şurubu, mısır nişastasının işlemden geçirilmesi ile elde ediliyor. Nişasta parçalanarak glikoza, ardından glikoz fruktoza dönüştürülüyor. Mısır şurubu, yüzde 80 oranında fruktoz, yüzde 20 oranında glikozdan oluşuyor. Fruktoz, glikoza göre daha güçlü bir tatlandırıcı olduğu için daha az kullanılması yeterli oluyor ve dolayısıyla üretimde maliyeti düşürüyor.
Zararlı mı?
Eğer, aldığını bir ürünün içindekiler bölümünde glikoz şurubu, fruktoz şurubu, mısır şurubu ve aspartam gibi ibarelerle karşılaşıyorsanız bu ürünlerde yapay tatlandırıcı kullanılmıştır ve bu tatlandırıcıları, karaciğerimiz algılayamaz. Böylece karaciğerimiz beyne tokluk hissi gönderemez. Bu da insanda sürekli yemek yeme ihtiyacı uyandırır. Karaciğerimiz tatlandırıcıyı algılayamadığı içinde parçalayıp enerjiye dönüştüremez. Yağ olarak vücudumuzda depolar.
Mısır şurubu; obezite, diyabet, kalp rahatsızlıkları, pankreas kanseri, kolesterol gibi birçok hastalığa da yol açmaktadır.