2023 yılında 2 bin 500 kişi Akdeniz'i geçerken hayatını kaybetti
Menikdiwela, Avrupa'ya gidiş yollarında gerek denizde gerekse karada yaşanan can kayıplarının "son olmayacağını" ifade etti.
Birleşmiş Milletler, 2023 yılında şimdiye kadar 2,500'den fazla kişinin Akdeniz'den Avrupa'ya geçmeye çalışırken öldüğünü veya kaybolduğunu, aynı dönemde yaklaşık 186 bin kişinin Avrupa ülkelerine ulaştığını açıkladı.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) New York Ofisi Direktörü Ruven Menikdiwela Perşembe günü BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada Akdeniz'i geçen 186 bin kişinin yüzde 83'ünün, yani yaklaşık 130 bin kişinin İtalya'ya ulaştığını söyledi. Akdeniz'i geçenlerin ulaştığı diğer ülkeler arasında Yunanistan, İspanya, Kıbrıs ve Malta yer alıyor.
Menikdiwela, Güvenlik Konseyi'ne, tehlikeli deniz geçişi sırasında ölen ya da kaybolanların sayısının geçen yıla kıyasla arttığı söylendi.
Direktör Ruven Menikdiwela, "24 Eylül itibariyle, sadece 2023 yılında 2,500'den fazla kişi ölü ya da kayıp olarak kayıtlara geçti" dedi. Bu sayı 2022'nin aynı döneminde ölen ya da kaybolan 1.680 kişiye kıyasla büyük bir artışa işaret ediyor.
Menikdiwela, Avrupa'ya gidiş yollarında gerek denizde gerekse karada yaşanan can kayıplarının "son olmayacağını" ifade etti.
"Dünyanın en tehlikeli yolu"
UNHCR yetkilisi Güvenlik Konseyi'ne, Sahra altı Afrika ülkelerinden Tunus ve Libya kıyılarındaki deniz geçiş noktalarına yapılan kara yolculuğunun "dünyanın en tehlikeli yollarından biri olmaya devam ettiğini" söyledi.
Menikdiwela, "Hayatlar, kamuoyunun dikkatinden uzakta, karada da kaybediliyor" dedi ve ekledi: "Göçmenler ve mülteciler her adımda ölüm ve ağır insan hakları ihlalleriyle karşı karşıyalar."
Menikdiwela, geçen yıla göre yüzde 260 artışla 102 binden fazla kişinin Tunus üzerinden Akdeniz'i geçmeye çalıştığını ve 45 binden fazla kişinin de Libya üzerinden bu yolu denediğini söyledi.
UNHCR rakamları, Uluslararası Göç Ofisi (IOM) direktörü Par Liljert tarafından sunulan rakamlarla benzerlik göstermekte.
Liljert, BM Güvenlik Konseyi'ne şunları söyledi: "IOM'nin son verileri Ocak ayından Eylül 2023'e kadar 187 binden fazla kişinin daha iyi bir gelecek vaadiyle Akdeniz'i geçtiğini gösteriyor."
En tehlikeli deniz geçişine atıfta bulunan Liljert, "Trajik bir şekilde, aynı dönemde IOM 2,778 ölüm kaydetti ve bunların 2,093'ü orta Akdeniz rotasında meydana geldi" dedi.
Kaynak: Mepa News