270 kişinin öldüğü saldırıda kullanıldığı iddia edilmişti: ABD Gazze'deki 'yardım iskelesini' kapatıyor

270 kişinin öldüğü saldırıda kullanıldığı iddia edilmişti: ABD Gazze'deki 'yardım iskelesini' kapatıyor

Kötü hava koşulları ve güvenlik endişeleriyle gölgelenen 230 milyon dolarlık yapı, sadece 23 gün çalıştıktan sonra kalıcı olarak kapatılacak.

ABC News'in haberine göre, Gazze'de ABD tarafından inşa edilen geçici bir yardım iskelesinin önümüzdeki günlerde kalıcı olarak sökülmesi ve kapatılması bekleniyor.

İlk olarak 17 Mayıs'ta demirleyen 230 milyon dolarlık yapının başlangıçta en az 31 Temmuz'a kadar Gazze'de faaliyette kalması planlanmıştı.

ABD'li yetkililer faaliyet süresini uzatmayı düşünmüş olsalar da, iskelenin ay sonundan önce faaliyetlerine son vermesi bekleniyor.

İskele kısa süre önce kötü hava koşulları nedeniyle İsrail'in Aşdod limanına taşındı. ABC News'e konuşan üç ABD'li yetkiliye göre iskelenin Çarşamba günü Gazze'ye yeniden bağlanması ve birkaç gün sonra da kapatılması planlanıyor.

İskelenin etkinliği kötü hava koşulları ve insani yardım dağıtan yardım görevlilerinin güvenliğine ilişkin endişeler nedeniyle sekteye uğradı.

Dalgalarla birlikte yükselip alçalan yapı, en son 28 Haziran'da olmak üzere, dalgalı denizler nedeniyle üç kez Aşdod'a taşındı. İlk demirlemesinden bu yana geçen 53 günün sadece 23'ünde çalışır durumdaydı.

ABD Merkez Komutanlığı'na göre bu sistem Gazze'ye 20 milyon doların üzerinde yardım ulaştırdı.

Geçtiğimiz ay Dünya Gıda Programı (WFP), Nuseyrat mülteci kampında dört İsrailli esiri kurtarmayı amaçlayan bir İsrail operasyonunda 270 Filistinlinin öldürülmesinin ardından deniz koridoru üzerinden yardım sevkiyatını askıya aldı.

ABD tarafından inşa edilen iskeleden ayrılan bir helikopterin görüntüleri, bu helikopterin saldırıda kullanılmış olabileceğine dair endişeleri arttırmış, ancak Washington bu iddiayı reddetmişti.

Limanın 28 Haziran'da kötü hava koşulları nedeniyle kapatılması, Gazze sahillerinde büyük miktarda yardımın birikmesine ve kimsenin bunları dağıtamamasına neden oldu.

Bir ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) sözcüsü konuyla ilgili olarak şunları söyledi "Odaklanmaya devam ettiğimiz konu, Gazze'deki ihtiyaç sahiplerine mevcut tüm mekanizmalar aracılığıyla acil ihtiyaç duyulan yardımı ulaştırmaktır."

"Aşdod limanı insani yardım teslimatları için açık ve insani yardım kuruluşlarının bu rotayı giderek daha fazla kullanmasını bekliyoruz."

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.