6 milyar dolar çöpe gitmiş: ABD ordusu iletişim sistemini değiştiriyor
ABD ordusu 6 milyar dolar değerindeki savaş alanı muhabere sistemini güvenlik açısından yetersiz olduğu için değiştirmek istiyor.
ABD ordusu, 6 milyar dolar değerindeki savaş alanı iletişim sisteminin, normal bir devlet ile savaşa girilmesi halinde Rusya veya Çin tarafından etkisiz hale getirilebileceği kararına vardı. Bu da ordunun pahalı oyuncağının gelişmiş düşmanlar karşısında tam anlamıyla işe yaramaz olduğu anlamına geliyor. Ordu tarafından yapılan açıklamada, Irak’ta ve Afganistan’da sahadaki askerlerin bel kemiği olan taktiksel ağ yaratıcı sistemin yerine yeni ve daha dayanıklı bir sistemin inşası için en az iki yıl gerektiğini vurguladı.
Sistem güvenlik açığına rağmen ilerleyen aylarda kullanılmaya devam edecek. Sistemin yama gerektiren kısımları için ordunun ABD kongresinden talep ettiği 420 milyon dolarlık bütçenin sadece yarısının onay almasına rağmen, sivil yönetim ordudan bir an önce önlem almasını talep etti.
Ordunun gurur kaynağı olan ve bugüne kadar ki en modern ve gelişmiş muharebe sistemi, Warfighter Integrated Network-Tactical (Muharebe Birleşik Ağı – Taktik) isimli, kısaca WIN-T sisteminin ansızın ıskartaya çıkması, bu konu öncelik arz etmesine rağmen kısa sürede ve birden başarısız olunması, orduda ekipman satın alımında derin kurumsal sorunlar olduğunun bir ispatı niteliği taşımaktadır.
Çin’in ve özelikle de Rusya’nın Ukrayna’da elektronik muhabere kapasitelerini başarılı şekilde kullanmaları ABD’nin büyük rakiplerine karşı teknolojik üstünlüğünü kaybetmeye başladığını gösteriyor.
Ordu yetkilileri WIN-T hakkında, “aşırı derecede kırılgan”, “ulus devletlerine karşı korumasız”, “operasyonel ihtiyaçları karşılayamayan” bir sistem ifadelerini kullandı.
Savunma planlayıcılarının Avrupa’da çıkması muhtemel savaş senaryoları WIN-T’nin eksikliklerini daha net bir biçimde göz önüne serdi. Zira Avrupa’da yaşanacak bir savaş, ABD’nin muazzam teknolojik üstünlük ile rezil olduğu Afganistan ve Irak’taki savaşlardan çok daha zorlu olacaktır. WIN-T, elektronik karşı güvenlik saldırılarına açık olması, çok büyük olması ve kurulumunun 2 gün sürmesi noktalarında büyük bir dezavantaj sağlıyor. Bu sistem ile ABD ordusunun Avrupa savaş senaryolarında gerekli olduğu düşünülen hız ve manevra kabiliyetine ulaşılması imkansız görünüyor.
Bu konuda bir ordu yetkilisi; “askerler sistemi hızlı bir şekilde kuramıyor ve gerekirse hızlı bir şekilde sökemiyorsa, bu olmamam gereken bir yerde daha fazla bulunmam anlamına geliyor ki bu dolayısıyla da öldüğüm anlamına gelir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Mepa News