AB Temsilcisi: Eski imparatorluklar geri geliyor bunlardan üçü Rusya, Çin ve Türkiye
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell AB-Türkiye ilişkilerinin 'tarihi bir dönüm noktasında' olduğunu söyledi.
Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Doğu Akdeniz ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu dış ilişkiler konularındaki Genel Kurul toplantısında milletvekillerine hitaben konuşan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, eski imparatorlukların geri gelmeye başladığını belirterek, "Bunlardan üçü Rusya, Çin ve Türkiye. Bunlar küresel ve bölgesel yaklaşımlarla gelen eskinin büyük imparatorlukları. Bu durum bizim için yeni bir ortam sunuyor." diye konuştu.
"Doğu Akdeniz tutumu ilişkilerimizi kötüleştirdi”
Türkiye'nin hukuk devleti ilkesinden ve temel değerlerden giderek uzaklaştığını ifade eden Borell, Doğu Akdeniz'deki doğal gaz araştırma faaliyetlerinin durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çekti.
Borrell, Oruç Reis gemisinin Antalya limanına gitmesini "doğru yönde atılmış bir adım" olarak değerlendirerek, "Bu da bize diyalog için daha fazla adım atılabileceğine yönelik umut vadediyor. Bunu askeri yöntemlerle değil, diyalog ve müzakere ile çözeceğiz." dedi.
#Turkey is important EU neighbour and candidate country, but recent developments put into question how relations will develop.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) September 15, 2020
Situation in Eastern Mediterranean requires our urgent engagement & immediate de-escalation.
This is watershed moment in our relations.@Europarl_EN pic.twitter.com/hFOSFTKNYd
"Türkiye ile ilgili zor kararlar almanın zamanı geldi"
AB'nin 21 Eylül'deki Dış İlişkiler Konseyi toplantısında ve 24 Eylül'deki AB Konseyi toplantısında Türkiye ile ilişkilerin ve Doğu Akdeniz konusunun ele alınacağını hatırlatan Borrell, "Türkiye ile ilişkimiz yol ayrımında. Üye ülkelerin Türkiye ile ilgili zor kararlar almasının zamanı geldi." dedi. İlişkilerin geleceğini Türk hükümetinin tutumunun belirleyeceğini söyleyen Borrell ayrıca, yaptırımlar konusunda Birlik içerisinde henüz görüş birliği olmadığını ekledi.
Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile dayanışma içinde olduğunu, bu toplantılarda Türkiye ile ilerleme olmaması halinde birçok seçeneğin masada olacağını söyleyen Borrell, Türkiye'ye ekonomik yaptırımlar uygulama konusunda Birlik üyeleri arasında görüş birliği arayışında olduklarını belirtti.
Türkiye'ye yönelik silah ambargosu teklif edildi
Kimi Avrupa parlamenteri AB ülkelerinin, Türkiye'ye silah ambargosu uygulamasını talep etmesi üzerine Borrell, talepleri duyduğunu ancak bazı konulara açıklık getirmek istediğini belirterek AB'nin silah ambargosu uygulama yetkisi bulunmadığını ifade etti.
Borrell her üye ülkenin hangi ülkeye silah ambargosu uygulayıp uygulamayacağı konusunda kendisi karar verdiğini söyledi. Borrell Parlamenterlere kendi ülkelerinde bu konuda baskı yapmaları gerektiğini ifade etti.