ABD Avrupa'dan binlerce askeri geri çekmeyi değerlendiriyor
Trump yönetimi, Avrupalı müttefiklerinin kendi savunmaları için daha fazla sorumluluk almalarını ve böylece ABD'nin askeri kaynaklarını Çin ve diğer önceliklere odaklamasını istediğini açıkça ortaya koydu.
Konuyla ilgili olarak bilgilendirilen altı ABD'li ve Avrupalı yetkiliye göre, üst düzey Savunma Bakanlığı yetkilileri Doğu Avrupa'dan 10.000 kadar askeri geri çekme önerisini değerlendiriyor ve bu durum her iki kıtada da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i cesaretlendireceği endişesine yol açıyor.
Söz konusu birlikler, Biden yönetiminin Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna'ya sınırı olan ülkelerin savunmasını güçlendirmek üzere 2022 yılında konuşlandırdığı 20.000 personelin bir parçası. Sayılar hala tartışılıyor ancak öneri Biden tarafından gönderilen kuvvetlerin yarısına kadarının geri çekilmesini içerebilir.
Romanya ve Polonya'daki Amerikan askerlerinin sayısının azaltılmasına ilişkin iç tartışmalar, Başkan Donald Trump'ın Putin'i ateşkese ikna etmeye çalıştığı bir döneme denk geliyor.
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen altı ABD'li ve Avrupalı yetkili, teklifin daha önce açıklanmamış birçok detayını anlattı. Avrupalı yetkililer, Pentagon'un öneriyi kabul etmesi halinde, ABD'nin Rusya'yı büyüyen bir tehdit olarak gören Avrupa'daki uzun süreli müttefiklerini terk ettiği yönündeki korkuları güçlendireceğini ileri sürdü.
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin Başkan Yardımcısı Seth Jones'a göre Ruslar “ABD kuvvetlerinin küçülmesini caydırıcılığın zayıflaması olarak değerlendirecek ve bu da Avrupa'da çeşitli şekillerde müdahalede bulunma isteklerini arttıracaktır.”
Trump yönetimi, Avrupalı müttefiklerinin kendi savunmaları için daha fazla sorumluluk almalarını ve böylece ABD'nin askeri kaynaklarını Çin ve diğer önceliklere odaklamasını istediğini açıkça ortaya koydu.
Savunma Bakanı olarak ilk yurtdışı gezisine çıkan Pete Hegseth, Şubat ayında Brüksel'de yaptığı bir konuşmada “katı stratejik gerçeklerin Amerika Birleşik Devletleri'nin öncelikle Avrupa'nın güvenliğine odaklanmasını engellediğini” söyledi. Hegseth, bunun yerine ABD'nin güney sınırını güvence altına almaya ve Çin'e karşı koymaya odaklanacağını söyledi.
Senato'nun yakında Pentagon'un en üst düzey politika danışmanı ve 3 numaralı yetkilisi olarak onaylaması beklenen Elbridge Colby de Çin'e daha fazla odaklanılması çağrısında bulundu. Colby Ukrayna'ya daha fazla kaynak ayrılmasına karşı çıktı ve Çin tehdidine odaklanmak için Avrupa'daki asker sayısının azaltılması çağrısında bulundu.
Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Senatör Roger Wicker, Perşembe günü yapılan bir oturumda bu yaklaşımı eleştirdi. Wicker, herhangi bir ayrıntı vermeden, “Avrupa'daki askeri ayak izimizi büyük ölçüde azaltmanın zamanının geldiğine inananlar var” dedi.
“Savunma Bakanlığı bünyesindeki bazı orta düzey bürokratlar tarafından savunulan bu son derece yanlış ve tehlikeli görüşler beni rahatsız ediyor” diye ekleyen Wicker, yetkililerin isimlerini vermedi.
“ABD'nin Avrupa'dan geri çekilmesi için çalışıyorlar ve bunu çoğu zaman Savunma Bakanı ile koordine etmeden yapıyorlar.”
Bir Pentagon sözcüsü konuyla ilgili soruları yanıtsız bırkatı. Ordu ise konu hakkında yorum yapmayı reddetti.
Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes NBC News'e yaptığı açıklamada “Başkan Amerika'yı öncelikli tuttuğundan emin olmak için konuşlandırmaları ve öncelikleri sürekli gözden geçiriyor” dedi.
Pentagon Trump döneminde bütçe kesintilerine uğrarken, ABD ordusunun Avrupa'daki ayak izini küçültmek, potansiyel olarak yönetim yetkililerinin daha yüksek bir stratejik öncelik olarak gördüklerini söyledikleri Hint-Pasifik bölgesi için kaynakları serbest bırakacaktır. Doğu Avrupa'ya muharip birliklerin konuşlandırılmasının iptal edilmesi, yenilikçi ekipman ve silah yatırımlarını artırmaya çalışan Ordu için de tasarruf sağlayabilir.
Avrupa'daki Amerikan askerlerinin sayısı
Avrupa'da yaklaşık 80.000 Amerikan askeri görev yapmaktadır. Rusya'nın savaşı başlatmasının ardından her iki partiden milletvekilleri NATO'nun doğu kanadında güçlü bir ABD askeri varlığını destekledi ve bunu Putin'e ABD'nin bu sınır devletlerinin savunmasına bağlı kaldığına dair önemli bir sinyal olarak gördü.
Ancak Trump seçim kampanyasını savaşı hızlı bir şekilde sona erdirme vaadiyle yürüttü ve şimdi ateşkes için bastırıyor. Trump, Ukrayna'ya karşı Biden'dan çok farklı bir duruş sergiliyor. Biden kendi döneminde Kiev'e galip gelmesi için “ne kadar sürerse sürsün” silah ve diğer yardımlarda bulunma sözü vermişti.
Trump Ukrayna'ya taviz vermesi için baskı yaptı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile kamuoyu önünde yaşadığı çatışmanın ardından askeri ve istihbarat yardımını bir hafta süreyle askıya aldı ve gelecekteki ABD askeri yardımı konusunda da kesin bir taahhütte bulunmadı.
Avrupa'daki orduyu denetleyen üst düzey general Ben Hodges, yetkililerin bölgedeki askerleri geri çekme önerisini düşünmelerini sağlamak için ne tür bir analiz yapıldığını merak ettiğini söyledi.
Hodges, “Çok daha az caydırıcı kabiliyete sahip olacaksınız” dedi. “Polonya'nın kapasitesini arttırdığı aşikar, Romanyalılar arttırıyor, diğer Avrupa ülkeleri de arttırıyor ama bu doldurulması gereken bir boşluk olacak.” dedi.
Danimarka'da Şubat ayında yayınlanan bir istihbarat değerlendirmesine göre Rusya, teçhizatın modernizasyonu ve silah üretiminin artırılması da dahil olmak üzere ordusunda büyük bir yeniden yapılanma ve reform peşinde.
Rapora göre Ukrayna'daki savaş sona ererse ya da bir ateşkes anlaşmasıyla dondurulursa, NATO savunmasını güçlendiremediği takdirde Rusya önümüzdeki beş yıl içinde Doğu Avrupa'da geniş çaplı bir savaş başlatabilir.
Kaynak: Mepa News, NBC