ABD Filipinler'e 500 milyon dolarlık askeri destek sağlayacak

ABD Filipinler'e 500 milyon dolarlık askeri destek sağlayacak

Manila ve Washington, tartışmalı Güney Çin Denizi'nde Pekin ile artan gerginliğin ortasında daha da yakınlaştı.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'i Manila'da ağırlayarak, tartışmalı Güney Çin Denizi'nde devam eden gerginliğin ortasında "hızlı ve güçlü" bir yanıt verebilmek için Manila ve Washington arasında düzenli ve açık bir temas kurulması gerektiğini vurguladı.

Marcos, 2022'de Rodrigo Duterte'nin yerine geçtiğinden beri Filipinler'i ABD'ye yakınlaştırdı.

Marcos Salı günü Blinken ve Austin'i, Filipinli mevkidaşları Enrique Manalo ve Gilberto Teodoro ile yapacakları görüşmeler öncesinde Malacanang Sarayı'nda karşıladı. Manila ilk kez iki ülke arasında "2+2" olarak adlandırılan toplantılara ev sahipliği yapıyor.

Marcos, "Bu iletişim hatlarının çok açık olmasından her zaman çok mutlu oldum. Böylece ittifakımız açısından, buradaki, Batı Filipin Denizi'ndeki ve Hint-Pasifik'teki durumumuzun özel bağlamı açısından birlikte yaptığımız her şey sürekli olarak inceleniyor ve yeniden inceleniyor, böylece vereceğimiz tepkiler açısından hızlı olabiliyoruz" dedi.

Blinken, görüşmelerin "ülkelerimiz arasındaki istikrarlı ritmin, çok yüksek düzeydeki temasların" bir kanıtı olduğunu söyledi.

Blinken Marcos'a "Bu ortaklık için gerçekten minnettarız" dedi.

Filipinler, Güney Çin Denizi'nin bir kısmında hak iddia eden birkaç Güneydoğu Asya ülkesinden biri ve su yolunun neredeyse tamamında hak iddia eden Çin ile gerginlikler geçtiğimiz yıl içinde ciddi bir şekilde arttı.

Geçtiğimiz ay, Manila'nın Çin sahil güvenliği tarafından "kasıtlı-yüksek hızda çarpışma" olarak tanımladığı bir karşı karşıya gelmenin ardından Filipinli bir denizci parmağını kaybetmişti.

Manila ABD'nin yardım tekliflerini geri çevirirken, bu ay Çin ile farklılıkları yönetmek için "geçici bir anlaşmaya" vardı. Ancak bu anlaşmanın detayları açıklanmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken ve Austin'in Marcos ile "Güney Çin Denizi'nde uluslararası hukuku koruma konusundaki ortak kararlılıklarını" görüştüklerini ve ABD'li yetkililerin iki ülkenin Karşılıklı Savunma Anlaşması kapsamında ABD'nin "Filipinler'e olan sağlam taahhütlerini" yinelediklerini söyledi.

Blinken ve Austin Manila'ya, ABD'nin bölgedeki bir diğer kilit müttefiki olan Japonya'daki mevkidaşlarıyla yaptıkları görüşmelerin ardından gittiler ve burada Japonya'daki ABD askeri komutanlığının güncellendiğini duyurdular ve Çin'i bölgenin karşı karşıya olduğu "en büyük stratejik zorluk" olarak nitelendirdiler.

Bu ziyaret aynı zamanda ABD, Japonya, Avustralya ve Hindistan'dan oluşan ve Dörtlü olarak adlandırılan grubun dışişleri bakanlarının bir araya geldiği bir toplantıyı da içeriyordu. Grup, Çin'in 2016 yılında uluslararası bir mahkemenin iddialarının yasal dayanağı olmadığı yönündeki kararına rağmen giderek daha iddialı hale geldiği Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerini kınadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Dörtlü'nün açıklaması üzerine Washington ve Tokyo'ya karşılık vererek eylemlerinin "normal askeri gelişim ve ulusal savunma politikası" olduğunu söyledi ve Dörtlü'yü "yapay olarak gerilim yaratmak, çatışmayı kışkırtmak ve diğer ülkelerin gelişimini engellemekle" suçladı.

Pentagon, ABD'li yetkililerin ziyaret sırasında Filipinler için 500 milyon dolarlık dış askeri finansmanı da duyuracağını ve bunun ABD Kongresi'nin "Çin saldırganlığına karşı koymak" olarak gördüğü Asya Pasifik ülkelerine yönelik 2 milyar dolarlık yardımın bir parçası olacağını söyledi.

Pentagon ayrıca Geliştirilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması (EDCA) kapsamında ABD güçlerinin erişimine açık olan Filipin üslerindeki altyapı iyileştirmeleri için 128 milyon dolar harcanmasını önerdi.

Manila'nın geçen yıl, Çin'in hak iddia ettiği Tayvan'ı işgal etmesi durumunda özellikle önemli görülen kuzeydeki üç üs de dahil olmak üzere dört yeni üs eklemeyi kabul etmesinin ardından EDCA kapsamında şu anda dokuz üs bulunuyor.

ABD ve Filipinler ayrıca 2023 yılı sonuna kadar ulaşmayı hedefledikleri ancak henüz sonuçlandıramadıkları Genel Askeri Bilgi Güvenliği Anlaşması olarak bilinen bir istihbarat paylaşımı anlaşmasını da müzakere ediyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.