ABD Filistin'i devlet olarak tanımaya hazırlanıyor
ABD'nin Gazze'deki savaşın ardından Filistin'i resmen bir devlet olarak tanıyacağı öne sürüldü.
ABD'nin Filistin'i devlet olarak tanımaya hazırlandığı bildirildi.
Axios'tan Barak Ravid'in haberine göre, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanlığı'ndan Gazze'deki savaşın ardından bir Filistin devletinin ABD ve uluslararası alanda tanınması olasılığına ilişkin bir inceleme yapmasını ve politika seçenekleri sunmasını istedi.
ABD'li yetkililer henüz herhangi bir politika değişikliği olmadığını söylerken, Dışişleri Bakanlığı'nın bu tür seçenekleri değerlendirmeye alması dahi, Filistin devletinin tanınması konusunda Biden yönetiminde bir düşünce değişikliğine işaret ediyor.
On yıllardır ABD politikası, Filistin'in devlet olarak tanınmasına karşı çıkmak ve Filistin devletinin ancak İsrail ile Filistin Yönetimi arasında doğrudan müzakereler yoluyla oluşturulmasını savunmak yönünde olmuştu.
Biden yönetimi, savaş sonrası stratejisinin bir parçası olarak İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki olası normalleşmeyi bir Filistin devletinin kurulmasına bağlıyor. Suudi yetkililer 7 Ekim'den bu yana İsrail ile olası bir normalleşme anlaşmasını, bir Filistin devletine giden sürecin başlatılması şartına bağlamıştı.
Barak Ravid'e göre ABD'nin bu konuda harekete geçmesi için çeşitli seçenekler var:
- Filistin devletini karşılıklı olarak tanımak
- BM Güvenlik Konseyi'nin Filistin'i BM'ye tam üye olarak kabul etmesini sağlamak ve bu kararı veto etmemek
- Diğer ülkeleri Filistin'i tanımaya teşvik etmek
ABD'li yetkililer, Filistin devletinin tanınmasına ilişkin seçeneklerin gözden geçirilmesinin Blinken'in Dışişleri Bakanlığı'ndan incelemesini istediği bir dizi konudan biri olduğunu söyledi.
İki ABD'li yetkili, Blinken'in ayrıca askerden arındırılmış bir Filistin devletinin neye benzeyeceği konusunda dünyadaki diğer modellere dayanarak bir inceleme yapılmasını istediğini belirtti.
Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.
Askerden arındırılmış bir Filistin devleti fikri, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından da 2009-2015 yılları arasında birkaç kez önerilmişti. Ancak Netanyahu son yıllarda böyle bir konudan bahsetmedi.
Obama yönetimindeki Dışişleri Bakanlığı, Filistin Yönetimi'nin 2011 yılında BM'de tam üye bir devlet olarak tanınma talebinde bulunmasının ardından da Filistin devletinin tanınması konusunu ele almıştı.
Bu dönemde Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili önemli bir belge hazırlamıştı. Ancak belgeyle ilgili bilgi sahibi bir yetkiliye göre bu yönetim içinde ciddi bir seçenek olarak tartışılmadı.
BM Genel Kurulu da 2012 yılında Filistin'i gözlemci devlet olarak kabul etmiş ancak tam üyelik vermemişti.
Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron Pazartesi günü yaptığı açıklamada İngiltere'nin Gazze'deki savaş sonrası planlarının bir parçası ve Filistinlilere siyasi bir ufuk kazandırmanın bir yolu olarak Filistin'i tanımayı düşündüğünü dile getirmişti.
Kaynak: Mepa News