ABD Grönland'ı ilhak etmekte ısrarcı
ABD Başkanı Donald Trump, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile yaptığı görüşmede Grönland konusunu ele aldı.
ABD Başkanı Donald Trump Perşembe günü NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'ye "Grönland'ın ABD tarafından kontrol edilmesinin uluslararası güvenliği artırmak için gerekli olduğunu" söyledi.
Görüşmeler için Beyaz Saray Oval Ofis'te yan yana oturdukları sırada Trump Rutte'ye "Biliyorsun Mark, uluslararası güvenlik için buna ihtiyacımız var, sadece güvenlik için değil, uluslararası kıyılarda dolaşan çok sayıda oyuncu var ve dikkatli olmalıyız" dedi.
Doğrudan ilhak olasılığı sorulduğunda Trump "Sanırım bu gerçekleşecek" ifadelerini kullandı. Grönland yönetimi ise yaptığı açıklamada Trump'ın ilhak açıklamalarına karşı çıktı.
Trump'ın Grönland takıntısının sebebi ne?
Rutte Trump'a Grönland'ın geleceği konusunu başkalarına bırakacağını söyledi ve "NATO'yu tartışmaya çekmek istemiyorum" dedi. Bu konunun "kuzey bölgelerindeki ülkelerin konusu olması gerektiğini, çünkü Çin ve Rusya'nın bölgedeki su yollarını kullandığını" vurguladı.
Trump ısrarla Danimarka'nın konuyu tartışmayı reddettiğini ve Grönland'daki Amerikan üslerini desteklemek için daha fazla ABD askeri gönderebileceğini savundu.
Kaynak: Mepa News